Guvern: Insula Belina şi Braţul Pavel revin astăzi în administrarea statului/ Circa 1,1 milioane de persoane vor primi gratuit măşti

  • Orban: Circa 1,1 milioane de persoane vor primi măşti de protecţie. 150 de milioane de lei, alocate
  • Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei, că Insula Belina şi Braţul Pavel revin în administrarea statului, „după ce au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului şi ai lui Dragnea”..
  • Insula Belina a făcut obiectul unui dosar instrumentat de DNA.
5764 afișări
Imaginea articolului Guvern: Insula Belina şi Braţul Pavel revin astăzi în administrarea statului/ Circa 1,1 milioane de persoane vor primi gratuit măşti

Nouă şedinţă de Guvern: Pe agendă, înfiinţarea Grupului de Lucru 5G/ Soluţii privind distribuirea gratuită de măşti

Aproximativ 1,1 milioane de persoane defavorizate vor primi măşti de protecţie, în total 150 de milioane de lei fiind alocate de Executiv pentru această achiziţie, a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban.

„După cum ştiţi, hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă, ne-a complicat existenţa Parlamentul şi distribuirea de măşti către persoanele vulnerabile, care trebuia făcută prin Ministerul Muncii şi cu susţinerea Poştei, a fost complicat. A fost mandatat Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii (MS)”, a spus premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Citeşte mai departe Cum vor fi distribuite măştile de la Guvern

 

Ludovic Orban: Insula Belina şi Braţul Pavel revin în administrarea statului/ Guvernul anulează şi contractele cu Tel Drum

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că Insula Belina şi Braţul Pavel revin în administrarea statului. „Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina şi a Braţului Pavel”, a afirmat premierul

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că preluarea se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul Judeţean Teleorman.

„Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în care insula Belina şi braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului şi ai lui Dragnea, astăzi insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a insulei Belina şi a braţului Pavel”, a declarat Orban.

Guvernul anulează, printr-o decizie care va fi adoptată azi, şi contractele făcute de Consiliul Judeţean cu Tel Drum.

„Iar preluarea se va face fără contractele pe care le incheiase Consiliul Judeţean, adică beneficiarul ştiţi foarte bine, Tel Drum, practic preluarea va fi curată”, a afirmat Ludovic Orban.

Acesta a cerut Ministerului Mediului să pregătească o hotărâre de guvern care să reglementeze modul de administrare a insulei Belina.

„Sigur, după aia trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal în insula Belina şi trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aicea, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o HG în care să reglementeze toate aspectele legate de modul de administrare a insulei şi a braţului. Aşteptăm HG cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist prin care baronii roşii au încercat să transforme în moşie proprie practic proprietăţi ale statului român”, a mai spus Orban.

Insula Belina a făcut mai mulţi ani obiectul unui dosar DNA în care au fost anchetaţi mai mulţi social-democraţi, dar şi Sevil Shhaideh.

Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată în Dosarul „Belina”, pentru abuz în serviciu. Procurorii DNA au spus că, în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Apoi, zona a fost închiriată unei firme private.

Un pilot a povestit procurorilor în luna februarie a acestui an că îl transporta frecvent pe Liviu Dragnea în Insula Belina, iar transferul ar fi fost efectuat în baza unui contract plătit cu PSD.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a iniţiat chiar şi un proiect de lege prin care voia să transforme Insula Belina într-un paradis fiscal.
 

 

LIVE TEXT Declaraţiile premierului Orban, la începutul şedinţei de Guvern

- Hotararea Parlamentului de adoptare a stării de alerta ne-a complicat existenta. Trebuie sa asteptam de la administratiile locale numărul de beneficiari pe fiecare localitate. Centralizaţi informaţiile şi atunci vom şti ce cantitate de măşti vom distribui. 

- Trebuie operationalizata în viteza maximă. Achizitia trebuie facuta transparent, să nu existe niciun fel de discutie. Şi, dupa aceea, trebuie asigurata distribuţia măştilor.

Intervenţia vicepremierului Raluca Turcan: E necesar sa concretizam toate actiunile institutionale intr-un raport privind starea de urgenta. 

- Intre Romania si alte tari care au intrat odata cu noi în stare de urgenta, evolutia Romaniei a fost una net superioara. Vom finaliza pana la finalul săptămânii viitoare acest raport. Să nu uitam ca am avut stocuri 0, Parlament ostil. Lucrurile se vor reflecta foarte bine în analiza pe care o vom face.

Ludovic Orban:

- Astăzi, Insula Belina va reveni în administrarea statului. Azi se semneaza procesul verbal. Preluarea se va face fara contractele pe care le incheiase Consiliul Judetean. Preluarea va fi curata. Ministerul Mediului va trebui sa vina cu o hotarare de guvern.

Distributia ajutorului alimentar acordat prin accesarea fondurilor europene

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos:

- Azi vom prezenta o hotarare de guvern care reglementeaza sistemul de distributie al pachetelor alimentare. 225 milioane de euro este valoarea totala. E un proiect pe care il asteapta industria alimentara. Contractele sunt incheiate. 

-Pe 15 iunie incepe distributia pachetelor alimentare. Incepem cu judetele care au fost afectate de criza coronavirusului.

 

Ce urmează să decidă Guvernul

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, printr-un memorandum, înfiinţarea Grupului de Lucru 5G pentru identificarea măsurilor strategice şi tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor şi asigurarea securităţii reţelelor 5G necesare a fi implementate de România, informează Executivul.

În plus, Guvernul va trebui să aplice decizia Parlamentului prin care se acordă gratuit măşti de protecţie pentru persoanele defavorizate. Conform legii, sunt mai multe categorii de persoane care vor beneficia de această gratuitate

Premierul Orban a anunţat, miercuri seara, că urmează noi măsuri pentru susţinerea celor care şi-au pierdut locul de muncă din cauza restricţiilor generate de coronavirus. 

„Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puţin trei luni de zile”, a afirmat Ludovic Orban.

Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, „prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului de până la 41,5 la sută”, a mai anunţat premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
guvern,
sedinta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici