Guvernul a aprobat strategia naţională pentru sport pentru următorii 10 ani

Guvernul României a aprobat miercuri proiectul „Strategia Naţională pentru Sport 2023-2032” iniţiat de Ministerul Sportului, prin care sportul este poziţionat ca prioritate naţională şi se stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore pentru următorul deceniu.

308 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat strategia naţională pentru sport pentru următorii 10 ani

Sursa foto: MediafaxFoto

Acest proiect reprezintă un punct de referinţă istoric pentru sportul românesc, care îi va determina viitorul într-o manieră profund reformatoare, se spune în comunicatul Ministerului Sportului.

Conform declaraţiilor ministrului Sportului, Eduard Novak, „Strategia Naţională pentru Sport este reţeta de succes care stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore ale sportului românesc până în anul 2032.

Pentru istoria sa în sportul mondial, România merită un sistem prin care să putem redeveni competitivi. Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Gheorghe Hagi, Iolanda Balaş, Lia Manoliu, Gabriela Szabo, Ilie Năstase, David Popovici şi toţi ceilalţi mari campioni pe care sportul românesc i-a avut şi îi are sunt legende care ne-au demonstrat că se poate. Prin rezultatele sale în sport, România va fi o ţară respectată şi apreciată.”

Strategia Naţională pentru Sport 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore, având ca funcţie principală direcţionarea şi coagularea tuturor eforturilor, resurselor şi acţiunilor întreprinse într-o direcţie coerentă, care să poziţioneze sportul ca o prioritate naţională. Acest proiect are ca factori strategici cheie sportul comunitar, sportul în educaţie şi sportul de performanţă.

În cadrul Strategiei Naţionale pentru Sport se regăsesc 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în următorii 10 ani.

Aceste obiective includ prioritizarea sporturilor olimpice de tradiţie, crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, decentralizarea structurilor şi bazelor sportive din structurile de stat, finanţarea federaţiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocurile Olimpice şi Paralimpice, dar şi cu obiective intermediare.

De asemenea, printre obiective se mai află şi crearea unui sistem în care sportivii de performanţă să se poată antrena în cele mai bune condiţii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelenţă sau olimpice, dar şi strategia de infrastructură, investiţii prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activităţi, elaborarea sistemului de specializare a antrenorilor şi crearea unui sistem în care foştii sportivi de performanţă să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.

Strategia îşi mai propune integrarea Ministerului Sportului în noul cadru organizatoric şi funcţional, modernizarea sistemului de selecţie şi pregătire a sportivilor de performanţă şi de talie mondială, prin creşterea gradului de profesionalism şi prin asigurarea finanţării corespunzătoare.

Dezvoltarea şi modernizarea bazelor sportive de performanţă şi crearea centrelor regionale de excelenţă sau olimpice, e de asemenea una din priorităţile strategiei, la care se mai adaugă implementarea de programe educaţionale specifice şi adaptate nevoilor sportivilor de performanţă, pentru a le asigura şi o dezvoltare educaţională şi profesională adecvată, intensificarea activităţii internaţionale şi a colaborării cu instituţiile şi organizaţiile sportive relevante la nivel mondial, european şi regional, pentru a putea beneficia de expertiză şi resurse suplimentare.


Ministrul Sportului, Eduard Novak, a subliniat importanţa acestui proiect şi a reiterat angajamentul său de a asigura implementarea efectivă a strategiei, în beneficiul sportului românesc şi al tuturor celor care îl practică.

Implementarea strategiei va necesita eforturi susţinute şi resurse financiare corespunzătoare, însă rezultatele pe termen lung vor fi cu siguranţă pe măsura acestor investiţii. Prin poziţionarea sportului ca prioritate naţională şi prin dezvoltarea unui sistem coerent şi eficient, România poate recupera terenul pierdut şi poate redeveni o ţară respectată şi apreciată în sportul mondial, se mai scrie în comunicat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici