Guvernul a aprobat un calendar pentru îmbunătăţirea condiţiilor din puşcării - peste 800 mil euro

Calendarul de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a sistemului de probaţiune a fost aprobat de Guvern, valoarea totală estimată pentru aplicarea lui este de 838,45 milioane euro şi prevede înfiinţarea a 10.895 locuri noi de cazare şi modernizarea a 1.651 locuri, până în 2023.

1345 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat un calendar pentru îmbunătăţirea condiţiilor din puşcării - peste 800 mil euro

Guvernul a aprobat un calendar pentru îmbunătăţirea condiţiilor din puşcării - peste 800 mil euro (Imagine Adrian Stoicoviciu / Mediafax Foto)

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Justiţiei şi Ministerului Afacerilor Interne, Memorandumul privind calendarul de măsuri necesare îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie şi a sistemului de probaţiune.

"Valoarea totală estimată pentru punerea în aplicare a Calendarului de măsuri, pentru perioada 2016-2023, este de 838,45 milioane euro, investiţie distribuită între Administraţia Naţională a Penitenciarelor – 740,23 milioane euro, Direcţia Naţională de Probaţiune – 21,47 milioane euro şi Ministerul Afacerilor Interne – 76,73 milioane euro", se arată într-un comunicat al Executivului.

Documentul aminteşte că, în prezent, sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit al locurilor de cazare, iar după aprobarea calendarului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor urmează să creeze un număr de 10.895 locuri noi de cazare şi să modernizeze 1.651 locuri, până în anul 2023.

De asemenea, se stipulează că "dezvoltarea capacităţii de cazare la nivelul sistemului penitenciar generează necesitatea încadrării de personal suplimentar, memorandumul prevăzând încadrarea a 5847 de persoane până în anul 2023".

"În ceea ce priveşte Direcţia Naţională de Probaţiune, în calendarul de măsuri sunt cuprinse 4 acte normative care privesc normalizarea cadrului de implementare a noilor sancţiuni neprivative de libertate, prin acoperirea vidului existent în prezent în care activitatea de probaţiune este realizată după norme tranzitorii. De asemenea, tot aici sunt cuprinse măsuri privind resursele umane, astfel încât să se reducă volumul de activitate /consilier de probaţiune, prin suplimentarea graduală a schemei de personal, până în 2018, cu 626 de posturi consilier de probaţiune, şi încadrarea a 171 angajaţi pentru a realiza atribuţiile de secretariat şi administrative, realizate în prezent tot de consilierii de probaţiune", se spune în comunicat.

Ministerul Afacerilor de Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române, urmează să creeze 1.769 locuri noi de cazare, prin construirea, modernizarea, consolidarea şi extinderea centrelor de reţinere şi arestare preventivă şi să renoveze 283 locuri de cazare prin lucrări de reparaţii curente, până în 2020.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici