Guvernul acordă 550.000 de euro Republicii Moldova pentru gazoductul Ungheni-Chişinău

Guvernul va acorda Republicii Moldova o finanţare nerambursabilă de 550.000 de euro pentru elaborarea proiectului tehnic pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni – Chişinău, potrivit unui Memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Executivului.

1128 afișări
Imaginea articolului Guvernul acordă 550.000 de euro Republicii Moldova pentru gazoductul Ungheni-Chişinău

Guvernul acordă 550.000 de euro Republicii Moldova pentru gazoductul Ungheni-Chişinău

Suma va fi alocată în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010 (Acord), astfel cum a fost modificat prin cele cinci Protocoale Adiţionale, prin completarea Programului de Cooperare pe anul 2016.

Decizia de miercuri a Executivului concretizează rezultatele tratativelor de la Chişinău, finanţarea nerambursabilă de 550.000 de euro urmând să fie destinată fazei a doua a construcţiei gazoductului care interconectează sistemele de transport gaze naturale din România şi Republica Moldova.

Implementator/beneficiar al acţiunilor care urmează să fie derulate va fi Vestmoldtrans, operatorul de transport gaze naturale din Republica Moldova, iar executant – Transgaz, operatorul român de transport, mai informează Guvernul, printr-un comunicat de presă.

Cei 550.000 de euro vor fi acordaţi Republicii Moldova după actualizarea Programului de cooperare pe 2016 între guvernele celor două state, în baza Acordului semnat la Bucureşti, în aprilie 2010, prin includerea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.

În perioada 2014-2016, în baza Acordului semnat de cele două guverne şi a protocoalelor adiţionale la acesta, România a acordat succesiv sume de bani Republicii Moldova pentru implementarea mai multor proiecte, aminteşte Executivul.

În anul 2014, a fost încheiat Programul de cooperare pe anul 2014 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova (prin schimb de scrisori, semnate la Bucureşti şi Chişinău, în data de 09.04.2014, în baza Articolului 1 din Acord), prin care a fost acordată o finanţare în sumă de 19.922.505,57 de euro (aprox. 90.000 mii lei) pentru realizarea de proiecte de investiţii în infrastructura educaţională (grădiniţe).

Cu ocazia întrevederii bilaterale dintre premierul Dacian Cioloş şi omologul său moldovean, Pavel Filip, în august, la Chişinău, s-a convenit accelerarea cooperării în domeniul energetic, prin iniţierea şi dezvoltarea de proiecte în zona interconexiunii reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale din cele două state, prioritară fiind extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni pe porţiunea Ungheni-Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici