Guvernul anunţă vizita oficială în Iordania a premierului Ponta, însoţit de mai mulţi miniştri

Premierul Victor Ponta va face, la sfârşitul săptămânii, o vizită oficială în Iordania, la inivitaţia omologului său Abdallah Ensour, din delegaţie urmând să facă parte şi miniştrii afacerilor externe, economiei, comerţului şi turismului, agriculturii şi dezvoltării rurale, sănătăţii.

2152 afișări
Imaginea articolului Guvernul anunţă vizita oficială în Iordania a premierului Ponta, însoţit de mai mulţi miniştri

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Obiectivul vizitei este de a reconfirma nivelul foarte bun atins de relaţiile politico-diplomatice şi pe linie de securitate între cele două ţări şi de a identifica cele mai bune căi pentru aducerea cooperării economice şi sectoriale la nivelul acestora. Vor fi abordate în mod special domeniile de interes comun precum: agricultura, energia, IT&C, turismul, sănătatea, inclusiv posibilităţile de realizare a unei mai bune conectări a mediilor de afaceri din cele două ţări", potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

În cadrul vizitei, Victor Ponta va fi primit de regele Abdullah al II-lea, va avea o întâlnire cu omologul său iordanian, întrevederi cu reprezentanţii Camerei de Comerţ a Iordaniei, precum şi cu un grup de oameni de afaceri irakieni ale căror companii operează în Iordania si Irak.

Premierul va fi însoţit de miniştrii afacerilor externe, economiei, comerţului şi turismului, agriculturii şi dezvoltării rurale, sănătăţii şi de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, responsabil de gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Cu prilejul vizitei, având în vedere impactul asupra Iordaniei a crizei refugiaţilor sirieni, statul român va acorda un ajutor umanitar de urgenţă acestei ţări de un milion lei, se mai arată în comunicat.

Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre prin care suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Externe din Fondul de rezervă bugetară cu suma de un milion lei, România urmând să acorde un ajutor umanitar de urgenţă Regatului Haşemit al Iordaniei, urmare a amplificării crizei refugiaţilor.

"România se alătură statelor care răspund apelurilor adresate de Iordania comunităţii internaţionale cu privire la creşterea asistenţei financiare dedicate refugiaţilor sirieni. În cadrul convorbirilor avute cu prilejul vizitei la Bucureşti din 3 septembrie 2015 de viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe şi expatriaţilor, Nasser Judeh, cu oficialii români, ministrul iordanian a subliniat necesitatea sporirii asistenţei financiare", se menţiona într-un comunicat de presă al Executivului.

Prin această măsură, Guvernul României sprijină implicit comunităţile locale din Iordania în care sunt găzduiţi cea mai mare parte din cetăţenii sirieni aflaţi în Regat.

Totodată, alocarea unei asistenţe financiare pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor sirieni găzduiţi pe teritoriul Iordaniei "vine în sprijinul abordării europene, susţinută ferm de România", ce vizează soluţionarea la sursă a cauzelor migraţiei şi este în concordanţă cu apelurile comunităţii internaţionale de sprijin al statelor terţe care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Siria.

Peste patru milioane de persoane din Siria au părăsit teritoriul naţional pentru a se refugia, în principal, în statele vecine – Iordania, Liban, Turcia. În Iordania, sunt aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni sirieni, la o populaţie estimată la circa 8,1 milioane de persoane.

În plan politic, Iordania este unul din aliaţii politicilor occidentale în Orientul Mijlociu şi un promotor activ al luptei împotriva terorismului. Comunitatea euro-atlantică acordă o importanţă majoră menţinerii stabilităţii Iordaniei, având în vedere că se învecinează cu zone afectate de criză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici