Guvernul ar putea aproba astăzi coplata serviciilor medicale private

Guvernul ar putea adopta miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede introducerea unei contribuţii personale pentru serviciile medicale private, potrivit ordinii de zi a şedinţei Executivului.

1386 afișări
Imaginea articolului Guvernul ar putea aproba astăzi coplata serviciilor medicale private

Guvernul ar putea aproba astăzi coplata serviciilor medicale private

”Prin modificările propuse prin acest proiect se creează cadrul legal de reglementare a contribuţiei personale suportată direct de către asiguraţi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic, faţă de tarifele suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, decontate de casele de asigurări de sănătate.

Contribuţia personală se va plăti pentru unele servicii medicale, nefiind obligatorie pentru persoana asigurată, plata acesteia urmând a fi efectuată funcţie de opţiunea asiguratului, prin raportare la furnizorul de servicii medicale ales, respectiv public sau privat. Astfel, propunerea vizează, pe de o parte, faptul că pentru unele servicii, acordate de furnizorii privaţi, nu va fi plătită contribuţie personală iar, pe de altă parte, este opţiunea asiguratului în ceea ce priveşte alegerea furnizorului de servicii medicale şi, implicit, plata contribuţiei personale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Potrivit acesteia, persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privaţi, pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă tarifele decontate şi furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil în scris, va plăti o contribuţie personală, care va fi cunoscută de la momentul accesării serviciului medical.

De asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de miercuri se mai află un proiect de hotărâre privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2019-2020, dar şi un memorandum pentru aprobarea negocierii Scrisorii de înţelegere privind avansul dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 2,5 milioane USD, pentru sprijinirea activităţilor preliminare realizării Proiectului de dezvoltare Cartierul pentru justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici