Guvernul bulgar, demis prin moţiune de cenzură

Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură, aruncând ţara din Uniunea Europeană în turbulenţe politice, pe fondul războiului din Ucraina şi al creşterii inflaţiei.

1080 afișări
Imaginea articolului Guvernul bulgar, demis prin moţiune de cenzură

Guvernul bulgar, demis prin moţiune de cenzură

Parlamentarii opoziţiei au demis guvernul prin moţiune de cenzură, potrivit Reuters.

Guvernul condus de Kiril Petkov a preluat puterea în urmă cu şase luni, printr-un vot de 123-116, după ce coaliţia de guvernare şi-a pierdut majoritatea din cauza unor dispute privind cheltuielile bugetare şi dacă Bulgaria ar trebui să deblocheze aderarea Macedoniei de Nord la UE.

Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani care s-a angajat să combată corupţia, a adoptat o poziţie pro-europeană şi pro-NATO fermă de când Rusia a invadat Ucraina, o poziţie neobişnuită pentru o ţară cu o atitudine tradiţional prietenoasă faţă de Moscova. Analiştii prezic că un nou guvern ar aduce o politică mai neutră faţă de Rusia.

„Acest vot este doar un pas mic într-un drum foarte lung", a declarat Petkov după vot. „Ceea ce nu reuşesc să înţeleagă este că aceasta nu este calea de a câştiga poporul bulgar”.

Petkov a respins orice discuţii de coaliţie cu partidele de opoziţie din Cameră, dar va căuta dezertări din partea deputaţilor din parlament pentru a obţine suficient sprijin pentru un nou guvern şi pentru a evita alegerile anticipate.

Preşedintele Rumen Radev este obligat să convoace alegeri anticipate în termen de două luni şi să numească o administraţie interimară în cazul în care Petkov nu reuşeşte să adune o majoritate pentru un nou cabinet şi dacă alte două partide din parlament nu pot forma un guvern.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici