Guvernul discută ordonanţa de urgenţă a lui Tudorel Toader privind mandatele conducerii Inspecţiei Judiciare

Guvernul discută, miercuri, proiectul de ordonanţă de urgenţă al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ce prevede prelungirea mandatelor actualilor şefi din Inspecţia Judiciară, până când va avea loc concursul pentru ocuparea acestor funcţii. Mandatele şefilor IJ s-au încheiat în 1septembrie.

457 afișări
Imaginea articolului Guvernul discută ordonanţa de urgenţă a lui Tudorel Toader privind mandatele conducerii Inspecţiei Judiciare

Guvernul discută, miercuri, ordonanţa de urgenţă a lui Tudorel Toader privind mandatele conducerii Inspecţiei Judiciare

Guvernul urmează să discute la şedinţa de miercuri, de la ora 13:00, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea articolul 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Ordonanţa a fost transmisă către CSM, în urmă cu câteva zile, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi prevede adăugarea unui punct în legea menţionată prin care este modificată procedura de numire a conducerii Inspecţiei Judiciare (IJ).

„Întrucât dispoziţiile Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii în vigoare nu reglementează situaţia în care mandatele funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare expiră înainte de finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor funcţii şi nici posibilitatea exercitării cu titlu interimar a funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct, în situaţia în care acestea devin vacante din alte motive. Faţă de faptul că mandatul actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare expiră la data de 1 septembrie 2018 şi nu există o dispoziţie legală care să reglementeze expres modul de asigurare a interimatului pentru aceste funcţii; (...) Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă: La articolul 67 din LEgea nr. 317/2204 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, (...) se introduce un alineat nou cu următorul cuprins:

1. În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct în funcţie, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării funcţiei în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii”, se arată în documentul transmis către CSM de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Mandatele lui Lucian Netejoru (inspector-şef) şi al lui Gheorghe Stan (inspector-şef adjunct) de la Inspecţia Judiciară s-au încheiat în data de 1 septembrie. Până la delegarea unor inspectori şefi, întreaga activitate a instituţiei bate pasul pe loc.

Pentru a evita ca activitatea de bază a Inspecţiei Judiciare să fie blocată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis în urmă cu câteva zile, spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, o ordonanţă prin care cere prelungirea mandatelor lui Netejoru şi Stan, până când se ocupă aceste funcţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici