Guvernul a adoptat normele de aplicare a Legii votului prin corespondenţă. Cum vor putea vota românii din străinătate

Normele privind aplicarea legii votului prin corespondenţă au fost adoptate joi de Guvern, care a stabilit modelele, dimensiunile şi condiţiile de realizare a documentelor necesare exercitării dreptului de vot pentru românii din afara graniţelor.

3818 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat normele de aplicare a Legii votului prin corespondenţă. Cum vor putea vota românii din străinătate

Guvernul a adoptat normele de aplicare a Legii votului prin corespondenţă. Cum vor putea vota românii din străinătate (Imagine: Darius Mitrache/ Arhiva Mediafax Foto)

"Sunt câteva clarificări pentru votul prin corespondenţă, legea care a fost votată anul trecut. Sunt clarificări metodologice, organizatorice pe care le aduce AEP şi care, evident, sunt aprobate prin hotărâre de guvern", a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Executivului.

Astfel, românii din străinătate, care vor să voteze prin corespondenţă, vor primi un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător. Plicul interior, în care va fi introdusă opţiunea alegătorului, va conţine un autocolant cu menţiunea "VOTAT".

În hotărârea aprobată în şedinţa de joi este stabilit şi rolul Poştei Române. "De asemenea, se clarifică modul prin care ordonatorul de credite stabileşte serviciile şi cheltuielile care rezultă din aceste servicii", a mai spus Suciu.

Potrivit documentului, impactul financiar referitor la aplicarea legii nu poate fi estimat în acest moment deoarece depinde de numărul de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care îşi vor exprima opţiunea de a vota prin corespondenţă şi vor depune cereri de înscriere în Registrul electoral, în acest scop.

Pe ordinea de zi a şedinţei săptămânale de Guvern s-a aflat şi un alt act normativ vizează modificarea şi completarea Legii 360/2002, privind Statutul poliţistului.

De pe ordinea de zi a lipsit OUG care reglementează doctoratele, deşi la ultima şedinţă, ministrul Educaţiei Adrian Curaj a prezentat propunerile de modificarea a legislaţiei privind şcolile doctorale, care au fost în dezbatere publică, şi care, potrivit ministrului, urmau să fie aprobate de Executiv în această săptămână.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici