Guvernul nu prezintă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, deşi Ponta promitea transparenţă

Guvernul nu va prezenta public scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, aşa cum asigura premierul Victor Ponta invocând principiul transparenţei şi al "noului mod de guvernare", ministrul Finanţelor spunând că actul va fi postat pe site după ce este avizat de board-ul Fondului, ca şi până în prezent

710 afișări
Imaginea articolului Guvernul nu prezintă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, deşi Ponta promitea transparenţă

Guvernul nu prezintă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, deşi Ponta promitea transparenţă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În urmă cu câteva ore, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va aproba scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi că documentul va fi prezentat public, deoarece el asigură "un nou mod de a guverna" şi nu mai doreşte ca termenii înţelegerii să fie ascunşi, ca în perioada fostelor guverne.

Marţi însă, după şedinţa de guvern, ministrul Finanţelor a afirmat că scrisoarea poate fi prezentată public doar după ce este avizată în board-ul Fondului, aceasta fiind procedura aplicată şi de fostele guvernări.

"Aici este o practică de mai multă vreme, şi anume că documentele negociate sunt documente de lucru ale FMI şi CE, iar circuitul este unul specific instituţional. Ele devin publice în momentul în care au trecut prin Consiliul de Administraţie al FMI şi se postează pe site-ul Fondului, al Ministerului Finanţelor şi Băncii Naţionale a României", a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Board-ul FMI se va reuni abia în luna iunie pentru a aproba şi scrisoarea de intenţie cu România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici