Guvernul Orban ar putea cere retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia

Cabinetul Orban ia în calcul formularea unei solicitări pentru a îl retrage pe fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader din calitatea de reprezentant în Comisia de la Veneţia, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. Totodată, o organizaţie nonguvernamentală din Iaşi îi cere lui Ludovic Orban retragerea fostului ministru din Comisia de la Veneţia.

1888 afișări
Imaginea articolului Guvernul Orban ar putea cere retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia

Guvernul Orban ar putea cere retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia

Executivul analizează în prezent această posibilitate, au adăugat sursele citate.

De asemenea, o organizaţie nonguvernamentală din Iaşi îi cere lui Ludovic Orban retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia. Reset invocă faptul că activitatea fostului ministru al Justiţiei a fost în „totală contradicţie cu principiile, valorile, statutul şi chiar recomandările Comisiei”.

„În urma analizei mandatului dlui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) şi a modificărilor pe care acesta le-a operat la legile Justiţiei, inclusiv înfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SSIIJ), am constatat că activitatea dlui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei a fost în totală contradicţie cu principiile, valorile, Statutul şi chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneţia, organism constituit în cadrul Consiliului Europei. De asemenea, ştim cu toţii faptul că dl Toader a fost şi este în continuare membru în cadrul acestei Comisii, desemnat de statul membru, adică Guvernul României", se arată în solicitarea Reset Iaşi.

Reprezentanţii ONG-ului susţin că au adresat în februarie 2019 o scrisoare către Comisia de la Veneţia, în care au descris măsurile luate de fostul ministrul al Justiţiei.

Ei au întrebat, printre altele, ce măsuri poate lua Comisia de la Veneţia în cazul în care unul dintre membrii săi „acţionează contrar Statutului”, dacă îl mai consideră calificat şi în ce condiţii poate fi exclus sau revocat un membru al Comisiei.

În răspunsul primit se arăta că este sarcina statului membru să se asigure că un membru individual îndeplineşte criteriile definite în Statutul Comisiei.

Organizaţiei i s-a răspuns, totodată, că nu există nicio procedură în virtutea căreia Comisia să poată excludă sau să suspende un membru, însă, potrivit Regulamentului de procedură, un membru nu poate vota pe o speţă care vizează ţara care l-a desemnat.

„Având în vedere angajamentele asumate de Guvernul pe care îl conduceţi, inclusiv repararea modificărilor toxice operate în justiţie de către guvernul anterior, repunerea României pe direcţia respectării recomandărilor partenerilor noştri (Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, GRECO etc.), vă solicităm să transmiteţi un memorandum de retragere a încrederii statului în dl Tudorel Toader, cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneţia", scrie Reset Iaşi.

Retragerea lui Tudorel Toader ar putea fi făcută în decembrie, când are loc următoarea reuniune anuală a Comisiei de la Veneţia, spun reprezentanţii organizaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici