Guvernul s-ar putea reuni marţi în şedinţă pentru a discuta despre angajarea răspunderii

Guvernul s-ar putea reuni marţi în şedinţă pentru a discuta despre angajarea răspunderii pentru legea educaţiei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

13 afișări
Imaginea articolului Guvernul s-ar putea reuni marţi în şedinţă pentru a discuta despre angajarea răspunderii

Guvernul s-ar putea reuni marţi în şedinţă pentru a discuta despre angajarea răspunderii (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"La această oră se aşteaptă că Guvernul să se reunească în şedinţă la ora 16.00, pentru a hotărî angajarea răspunderii asupra legii educaţiei. Urmează să fie luată o decizie finală privind momentul şedinţei de guvern", au arătat sursele.

Şedinţa de guvern nu a fost încă anunţată oficial până la această oră de către reprezentanţii Executivului.

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare au decis, luni seară, ca Executivul să-şi angajeze răspunderea pe proiectul legii educaţiei şi pe cel privind salarizarea unitară, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din coaliţie.

Potrivit surselor citate, Executivul urmează să ia decizia asumării răspunderii pe legea educaţiei în şedinţă, după care vor fi urmate procedurile parlamentare.

Aceeaşi procedură va fi urmată săptămâna viitoare, când Guvernul intenţionează să ia decizia angajării răspunderii pe proiectul legii salarizării unitare.

Sursele participante la şedinţa coaliţiei au apreciat că, angajându-şi răspunderea de două ori, Guvernul oferă opoziţiei posibilitatea să vină cu două moţiuni de cenzură pe legea educaţiei şi legea salarizării şi mai dă dreptul la o a treia moţiune de cenzură. "Aceasta arată că Guvernul are foarte mare încredere în majoritatea parlamentară. Opoziţia nu vrea să-şi asume răspunderea guvernării, ci face doar un joc de imagine", au apreciat surse din coaliţie.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici