Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters

267 afișări
Imaginea articolului Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023

Sturgeon a declarat că guvernul scoţian, care este condus de Partidul Naţional Scoţian, partid pro-independenţă, va publica un proiect de lege privind referendumul, care va prezenta planurile pentru ca votul de secesiune să aibă loc pe 19 octombrie 2023.

Ea a mai spus că îi va scrie premierului britanic Boris Johnson pentru a cere permisiunea de a organiza un referendum consultativ, dar că a pus deja în mişcare planuri pentru a obţine autoritatea legală în cazul în care acesta va bloca planurile.

"Ceea ce nu sunt dispusă să fac, ceea ce nu voi face niciodată, este să permit ca democraţia scoţiană să fie prizoniera lui Boris Johnson sau a oricărui prim-ministru", a declarat Sturgeon în faţa Parlamentului scoţian.

Alegătorii din Scoţia, care are o populaţie de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, au respins independenţa în 2014. Dar guvernul semiautonom al Scoţiei spune că ieşirea Marii Britanii din UE, la care s-a opus majoritatea scoţienilor, înseamnă că întrebarea trebuie supusă unui al doilea vot.

Johnson şi Partidul Conservator, aflat la guvernare, care se află în opoziţie în Scoţia, se opun ferm unui referendum, spunând că problema a fost tranşată în 2014, când scoţienii au votat împotriva independenţei cu 55% la 45%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici