Guvernul va aloca mai mulţi bani pentru Educaţie

  • Guvernul a aprobat, joi seara, creşterea costului standard per elev pentru cheltuieli materiale şi pregătirea profesională, a anunţat ministrul Sorin Cîmpeanu.
  • Cea mai mare creştere este pentru şcolile din mediul rural.
157 afișări
Imaginea articolului Guvernul va aloca mai mulţi bani pentru Educaţie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus, joi seara, după şedinţa de Guvern, că rămâne la acelaşi nivel costul standard per elev pentru cheltuieli salariale, respectiv 6.111 lei per elev.

Noutatea este, însă, că pentru prima dată după anul 2012 de când finanţarea învăţământului preuniversitar se face pe baza costului standard per elev, în acest an vor fi creşteri de 16%, de 26% şi de 36%, deşi până acum creşterile costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale erau doar cu inflaţia.

„Avem o creştere de 16% a costului standard unitar de la 387 de lei per elev, la 450 de lei per elev. În anii anteriori au fost creşteri cu 1 – 2%, cu inflaţia. 26% este creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli. De la 1,260 de miliarde, la 1,586 de miliarde, creştere de 326 de milioane, care înseamnă exact 26%”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că lucrul cel mai important este că, pentru prima oară, va exista un cost standard per elev pentru cheltuieli materiale diferenţiat pentru mediul rural.

„Am spus că şcolile din mediul rural au cea mai mare nevoie de creştere a finanţării. Pentru salarii era diferenţiat, pentru cheltuieli materiale niciodată nu a fost diferenţiat. Diferenţierea s-a făcut doar în funcţie de zona geogafică, în funcţie de climă. Această creştere este de 36%, de la 387 de lei, la 526 de lei în anul 2021”, potrivit ministrului Educaţiei.

Acesta este de părere că nu este suficient, dar poate crea premise pentru eliminarea diferenţelor între rural şi urban, în Educaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici