Guvernul va promova legea pentru revizuirea Constituţiei, cu Parlament unicameral

Guvernul a decis să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, a anunţat premierul Emil Boc.

130 afișări
Imaginea articolului Guvernul va promova legea pentru revizuirea Constituţiei, cu Parlament unicameral

Guvernul va promova legea pentru revizuirea Constituţiei, cu Parlament unicameral (Imagine: www.gov.ro)

El a amintit că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

"În consecinţă, Guvernul a uzat de prevederile constituţionale şi a iniţiat proiectul de revizuire a Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui, care are dreptul de a-l trimite Parlamentului spre dezbatere şi aprobare. Proiectul legii de revizuire a Constituţiei este produsul consultării dintre Guvern şi preşedinte, la nivel guvernamental şi în cadrul coaliţiei care susţine Guvernul, iar de aproape o lună de zile ne consultăm cu insituţia prezidenţială cu privire la textul care urmează a fi supus aprobării Parlamentului, pentru că trebuie să existe un acord între Guvern şi preşedinte astfel încât să fie promovat proiectul legii de revizuire a Constituţiei", a spus Boc.

El a arătat că proiectul legii de revizuire a Constituţiei adoptat de către Guvern urmăreşte în esenţă punerea în practică a rezultatului referendumului cu privire la revizuirea Constituţiei, organizat în noiembrie 2009, iar prima şi cea mai importantă prevedere vizează trecerea, prin revizuirea Constituţiei, la Parlamentul unicameral.

"În urma trecerii la Parlamentul unicameral, vom avea o singură cameră a Parlamentului care se va numi Camera Reprezentanţilor. Cea de-a doua modificare extrem de importantă este consacrarea expresă în textul Constituţiei a numărului maxim de 300 parlamentari. În ceea ce priveşte adoptarea legilor, prin faptul că se trece la Parlament unicameral, propunerile legislative vor fi dezbătute şi votate în plen de două ori în două şedinţe diferite la cel puţin 30 de zile distanţă. În mod excepţional, Camera Reprezentanţilor poate aproba cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi reducerea termenului de 30 zile. Cu alte cuvinte, practica primei lecturi şi practica celea de-a doua lecturi a legii în Parlament, având în vedere că avem o singură cameră a Parlamentului", a spus Boc.

Surse oficiale au declarat, miercuri dimineaţa, agenţiei MEDIAFAX, că premierul Emil Boc s-a întâlnit, în cabinetul său din Palatul Victoria, cu preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), cu care a discutat inclusiv despre revizuirea Constituţiei.

Buda conduce Comisia pentru revizuirea Constituţiei aprobată, marţi, de Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici