Haaretz: Pregătindu-se să convoace alegeri anticipate, Netanyahu a evitat o întâlnire cu Corlăţean

Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a refuzat o cerere a ministrului român de Externe de a se întâlni cu el marţi, citând agenda încărcată a premierului în ziua respectivă din cauza unor consultări politice privind alegerile anticipate, relatează Haaertz, în ediţia electronică.

950 afișări
Imaginea articolului Haaretz: Pregătindu-se să convoace alegeri anticipate, Netanyahu a evitat o întâlnire cu Corlăţean

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cu câteva zile înainte de a sosi în Israel, ministrul român Titus Corlăţean a solicitat o întrevedere cu Netanyahu. O sursă din cadrul Ministerului român de Externe a declarat că ei au cerut în mod repetat această întâlnire, atât înainte, cât şi în timpul vizitei, menţionând că ministrul era dispus să îşi modifice programul astfel încât să se plieze pe programul lui Netanyahu.

Ministrul israelian de Externe a contactat apoi biroul premierului şi a pledat pe lângă consilierii lui Netanyahu ca acesta să aibă o întâlnire cu ministrul român, chiar dacă ar fi una scurtă, datorită intereselor politice ale Israelului.

Ministerul de Externe încearcă să câştige sprijin european pentru a dejuca tentativa palestiniană de a obţine recunoaştere ca stat la viitoarea Adunare Generală a ONU, preum şi pentru a împiedica o legislaţie prin care bunurile originare din Cisiordania să fie etichetate în supermarketurile din UE.

O sursă din cadrul Ministerului israelian de Externe a subliniat că România este unul dintre statele UE cele mai prietenoase faţă de Israel, atât în discuţiile dintre statele membre, cât şi la ONU. Orice stat care ajută Israelul este important, adaugă sursa citată.

Dar în pofida acestor motive, biroul premierului a refuzat întâlnirea, sub pretextul că programul încărcat al lui Netanyahu de marţi nu îi permite acestuia o astfel de întâlnire. În spatele "programului încărcat", subliniază Haaretz, a fost politica.

Marţi, Netanyahu s-a consultat cu consilierii politici, miniştrii şi membrii Likud din Knesset (Parlamentul israelian) din zori şi până seara, formulând un scurt anunţ privind organizarea de alegeri anticipate. "În orice caz, el nu a considerat necesar să ia o pauză şi să se întâlnească cu ministrul român de Externe", comentează cotidianul, adăugând că nu a fost primit un răspuns din partea biroului premierului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici