Hagiu (FOTR): Am făcut turism electoral cât nu s-a făcut "ever" în România

Preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier (FOTR), Augustin Hagiu, a declarat, joi, la Realitatea FM, că firmele de transport au făcut în 2009 turism electoral cât nu s-a făcut "ever" în România şi au contribuit financiar la campaniile tuturor formaţiunilor politice.

143 afișări
Imaginea articolului Hagiu (FOTR): Am făcut turism electoral cât nu s-a făcut "ever" în România

Preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier (FOTR), Augustin Hagiu (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Hagiu a afirmat că patronatele ar trebui, pentru a obţine răspunsuri din partea Guvernului la revendicările formulate, să nu mai contribuie financiar la campaniile electorale.

El a spus că, în timpul ultimei campanii electorale, firmele de transport au renunţat la a face presiuni asupra Guvernului, "lăsând garda jos".

"Am cedat, am lăsat garda jos în timpul campaniei electorale, nu ne-am manifestat, am dat autobuze, am dat microbuze, am făcut turism electoral cât nu s-a făcut ever în România. Transportatorii au susţinut financiar campaniile electorale cu zeci şi sute de mii de euro. Este sectorul care pompează cei mai mulţi bani în campaniile electorale", a afirmat Hagiu.

Întrebat dacă aceste contribuţii financiare din partea transportatorilor au mers doar către PDL sau şi către alte partide, Hagiu a spus că toate formaţiunile au fost beneficiare, adăugând că 60-70% din companiile româneşti, din toate domeniile, sponsorizează sub o formă sau alta partidele politice.

El a mai afirmat că o parte din aceşti bani erau donaţi în mod legal, altă parte fiind daţi "la negru, încurajând evaziunea fiscală".

"Eu vorbesc de un fenomen în masă care implică şi persoane fizice şi persoane juridice. Soluţia este ca politicul să îşi scoată mâna din buzunarul nostru şi să îşi facă datoria. Atât timp cât pompăm bani în lumea politicului, ei se vor obişnui să trăiască aşa şi tot timpul vor extorca agenţii economici sub diverse metode, pentru a toca banii în continuare. Este timpul ca patronatele să pună mâna pe guvernare fără să se mai folosească de politic", a mai declarat Hagiu.

Dan Nica a declarat, în 25 septembrie, la Craiova, că nu mai există niciun autocar liber de închiriat în 22 noiembrie şi 6 decembrie, apreciind că românii se pregătesc fie pentru turism la mănăstiri, fie "cineva s-a hotărât să organizeze turism electoral". În urma acestor afirmaţii, Dan Nica, pe atunci ministru al Administraţiei şi Internelor, a fost convocat la Guvern pentru a da explicaţii.

Ulterior, premierul Emil Boc a propus revocarea lui Dan Nica (PSD) din funcţia de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor, iar decretul a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu.

După revocarea lui Nica şi numirea ca interimar la conducerea MAI şi în funcţia de vicepremier a lui Vasile Blaga, toţi miniştrii PSD şi-au depus demisiile.

Preşedintele Băsescu a declarat, la 1 octombrie 2009, că afirmaţia lui Dan Nica referitoare la contractarea de autobuze pentru datele prezidenţialelor a fost o minciună, el precizând că a verificat situaţia şi menţionând că, dacă social-democratul a fost indus în eroare de un subordonat, ar fi trebuit să recunoască.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici