Hrebenciuc: În PSD nu discutam nimic despre fonduri în campania electorală, trezorierul se ocupa

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, marţi, la instanţa supremă, unde a fost audiat ca martor în dosarul "Trofeul calităţii", că în PSD nu se discuta nimic despre fonduri în perioada campaniei electorale, trezorierul partidului fiind cel care se ocupa de strângerea acestora.

152 afișări
Imaginea articolului Hrebenciuc: În PSD nu discutam nimic despre fonduri în campania electorală, trezorierul se ocupa

Viorel Hrebenciuc (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax foto)

Instanţa supremă a reluat, marţi, dezbaterile în dosarul "Trofeul calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase este judecat pentru fapte de corupţie, în legătură cu modul de organizare a campaniei prezidenţiale din 2004.

În timpul audierii ca martor a deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, judecătorii i-au cerut să detalieze modul în care s-au comandat la Eurografica mai multe postere cu preşedintele partidului de la acea vreme, Adrian Năstase.

"Nu reţin tipografia care s-a ocupat de tipărirea materialelor electorale. Pot să vă spun cu siguranţă că nu exista o tradiţie să ţinem legături strânse cu tipografiile. Adică plăteam o societatea care se ocupa de partea de creaţie, iar ulterior o altă societate care să se ocupe de tipărirea afişelor de care aveam nevoie", a răspuns Viorel Hrebenciuc.

După ce i s-a precizat că este vorba de tipografia Eurografica, Hrebenciuc a declarat: "Ştiu că a existat un afiş cu Adrian Năstase, în perioada precampaniei din anul 2004 pentru prezidenţiale. Era un afiş mai mare decât posterele normale şi era destinat distribuirii în filialele din teritoriu ale partidului. El a fost tipărit de Eurografica şi acum îmi amintesc că avea şi însemnul tricolorului, ceea ce nu este permis pentru afişele stradale în perioada campaniilor. Eu nu ştiu să fi existat o relaţie oficială contractuală cu tipografia Eurografica pentru acea campanie".

În continuare, magistraţii i-au cerut lui Viorel Hrebenciuc detalii privind modul şi direcţiile de unde veneau fondurile în Partidul Social Democrat în perioada campaniilor electorale, cu precădere în cazul celei din 2004. Hrebenciuc a răspuns telegrafic, arătând că banii provin din cotizaţii ale filialelor partidului şi din sponsorizări.

În acest context, instanţa a insistat cu întrebările referitoare la modul de obţinere a fondurilor, iar Viorel Hrebenciuc a declarat: "Banii de campanie se făceau din donaţii şi cotizaţii. Cotizaţiile veneau de la filialele partidului conform statutului. Nu ştiu cum e la alte partide, dar la noi nu se discuta nimic despre acest subiect. Trezorierul partidului se ocupa de strângerea de fonduri. Nu existau astfel de discuţii în partid. Discutam doar despre situaţia filialelor judeţene care nu dădeau cotizaţiile conform statutului".

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

În acest dosar mai sunt inculpaţi Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»".

"În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici