Igaş: Alegerile parlamentare nu pot fi devansate, Antonescu nu cunoaşte legislaţia

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a explicat luni că alegerile parlamentare nu pot avea loc mai devreme, odată cu cele locale, cum propune opoziţia, deoarece trebuie modificată Constituţia, care prevede că mandatul Parlamentului este de patru ani.

399 afișări
Imaginea articolului Igaş: Alegerile parlamentare nu pot fi devansate, Antonescu nu cunoaşte legislaţia

Traian Igaş (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Igaş a precizat după, şedinţa BPN al PDL, că subiectul comasării alegerilor nu s-a discutat cu prioritate, arătând că "ar fi un lucru bun să se întâmple ca alegerile parlamentare să aibă loc împreună cu alegerile locale".

El a spus că astfel se pot face economii mari la bugetul de stat şi se poate debloca activitatea unor oameni şi a unor instituţii din perioada de campanie electorală.

"Este un lucru bun şi acest lucru l-am simţit din partea primarilor PSD", a precizat Traian Igaş.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile lui Crin Antonescu privind comasarea alegerilor, Igaş a spus: "Constat că domnul Antonescu nu cunoaşte legislaţia din România".

Igaş a explicat că mandatul de parlamentar este de patru ani, nu poate fi "adus" nici mai devreme, nici mai târziu decât dacă se modifică Constituţia, iar în acest moment nu se poate face acest lucru.

"Domnul Antonescu nu cunoaşte legislaţia din România. Lucrurile sunt clare, în Constituţie ne spune clar: mandatul parlamentarului este de patru ani. Nu poţi să le aduci nici mai devreme, nici mai târziu decât dacă modifici Constituţia, iar în momentul de faţă nu cred că putem modifica Constituţia pe acest aspect", a spus Igaş.

Igaş a mai spus că alegerile locale sunt reglementate prin lege organică şi că nu este o problemă să fie modificată legea în România.

"E o problemă să modifici legea în România? Nu. Dacă ar fi să corectezi şi să faci lucruri bune, cred că e normal să modifici", a adăugat Igaş.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că în coaliţie nu a fost înregistrată nicio împotrivire la ideea comasării alegerilor şi că odată luată decizia politică trebuie modificată legea administraţiei locale în acest sens. "Practic nu am înregistrat în coaliţie nicio împotrivire la ideea comasării alegerilor (...) Odată ce s-a conturat această voinţă politică, vor trebui operate modificări la legea administraţiei locale", a precizat Sever Voinescu după şedinţa BPN.

El a spus că opoziţia "se bâlbâie" în această privinţă şi că pune pariu că va ameninţa cu un boicot.

Întrebat în legătură cu propunerea opoziţiei privind alegeri parlamentare anticipate, Voinescu a spus că opoziţia "se joacă de mult cu această poveste".

"Opoziţia este în momentul acesta la distanţă cosmică de interesele României. România nu are nevoie în acest moment de o instabilitate politică", a spus Voinescu, adăugând că ideea alegerilor anticipate ţine de iluziile lui Crin Antonescu şi Victor Ponta.

"Şi Antonescu şi Ponta ştiu că USL scade şi sunt interesaţi să facă alegeri pentru a prinde procente cât mai mari", a mai spus Sever Voinescu.

Co-preşedintele USL Crin Antonescu a declarat, luni, că PSD şi ACD resping eventuala amânare a alegerilor locale, pentru comasarea acestora cu parlamentarele, întrucât se generează instabilitate şi confuzie.

Antonescu a precizat că USL este împotriva comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă doreşte alegeri legislative anticipate cât mai curând.

"USL respinge orice formă de încercare de a amâna alegerile locale. Nu există niciun fel de motiv care să justifice această amânare, care generează instabilitate şi dezordine. (...) Constituţia şi legile sunt foarte clare şi precizează clar cazurile în care se poate prelungi mandatul aleşilor locali şi nu suntem, şi sper că nici nu vom fi, în vreuna din situaţiile acelea, de gravă calamitate sau război", a afirmat co-preşedintele USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici