Iliescu: Afirmaţia lui Băsescu despre Revoluţie - o adevărată ticăloşie

Fostul preşedinte Ion Iliescu apreciază că afirmaţia lui Traian Băsescu referitoare "mijloacele propagandistice" utilizate la Revoluţie pentru a scoate armata în stradă şi a ucide 1600 de oameni reprezintă "o adevărată ticăloşie", fiind iresponsabilă, mincinoasă şi lipsită de elementar bun simţ.

43 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Afirmaţia lui Băsescu despre Revoluţie - o adevărată ticăloşie

Iliescu: Afirmaţia lui Băsescu despre Revoluţie - o adevărată ticăloşie, o ieşire lipsită de bun simţ (Imagine: Alex Drifter/Mediafax Foto)

"Mi-a fost dat să aud multe grosolănii si chiar jigniri din partea domnului Traian Băsescu. Dar ceea ce şi-a permis să declare, pe aeroport, la plecarea sa spre Berlin, este o adevărată ticăloşie. El - care este un profitor şi al vechiului regim, şi al tranziţiei - îşi permite să-i jignească şi să profereze acuze grave la adresa celor ce şi-au asumat şi riscuri şi răspunderi în momentele fierbinţi ale Revoluţiei, la care el nu a participat. Ticăloşia constă în acuza lansată la adresa «conducătorilor de după executarea lui Ceauşescu, care ar fi scos armata în stradă, pentru a ucide 1600 de români»", scrie Iliescu pe blog.

El califică această afirmaţie drept "iresponsabilă , mincinoasă", "o jignire la adresa Revoluţiei şi a conducătorilor" şi consideră că "aruncă un blam nemeritat asupra ţării, asupra unui moment înălţător al istoriei naţionale, de jertfe şi eroism ale poporului român".

Iliescu menţionează că diversiunea teroristă s-a declanşat în seara zilei de 22 decembrie, în jurul orelor 18.30, când nu era constituită nicio structură a noii puteri.

"Cine putea, deci, din partea viitoarei puteri neconstituite să dispună o asemenea monstruozitate? Diversiunea avea tocmai rolul evident de a împiedica orice nouă structurare de putere", explică fostul şef al statului, care relatează că toţi cei care elaborau textul unei Proclamaţii către ţară, în sediul Comitetului Central, au fost surprinşi de focurile de armă care au lovit şi ferestrele biroului în care lucrau.

"Ne-am reunit în sediul Televiziunii şi am continuat să lucrăm, sub stare de asediu. Abia la miezul nopţii, am putut prezenta, din studioul 4 al Televiziunii, Comunicatul către ţară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi o listă provizorie de 39 de membri ai Consiliului, cu care, însă, nu ne-am putut reuni decât pe 27 decembrie, după încetarea diversiunii armate, ca urmare a execuţiei cuplului Ceauşescu", scrie Ion Iliescu.

În opinia sa, afirmaţiile lui Traian Băsescu "vădesc o evidentă rea-credinţă, din partea unui om fără simţul măsurii şi al răspunderii, care ocupă, din păcate, funcţia cea mai înaltă în stat, pe care o dezonorează".

"În loc sa manifeste respect şi pioşenie faţă de cei ce şi-au asumat, atunci, riscuri şi răspunderi, nu uşoare, el îşi permite asemenea ieşiri lipsite de un elementar bun simţ. Este regretabil!", scrie Iliescu, exprimându-şi speranţa ca "alegătorii români să-i dea lecţia meritată la alegerile prezidenţiale care urmează".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici