Iliescu: Au fost defecţiuni la bacalaureat. Pe vremea mea nota 10 era pentru Dumnezeu şi 9 pentru profesori

Fostul preşedinte Ion Iliescu, a declarat, luni, că pe vremea sa nota 10 era "pentru Dumnezeu" şi 9 era pentru profesori, el considerând că au fost "defecţiuni" în conceperea bacalaureatului din 2011 şi că PSD ar trebui să dea curs invitaţiei ministrului Funeriu, dacă se doreşte o discuţie serioasă.

1558 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Au fost defecţiuni la bacalaureat. Pe vremea mea nota 10 era pentru Dumnezeu şi 9 pentru profesori

Iliescu: Au fost defecţiuni la bacalaureat. Pe vremea mea nota 10 era pentru Dumnezeu şi 9 pentru profesori (Imagine: Thoma Campean/Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează faptul că sunt licee unde niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat, Ion Iliescu a răspuns că "este greu să dai o caracterizare generală". "E preocupant acest lucru şi asta merită o analiză pe ansamblu, să vedem în ce măsură acest mod de a concepe bacalaureatul este adecvat, este potrivit, pe urmă analize aplicate pe şcoli, pe centre şcolare şi văzut care sunt defecţiunile. Este descuranjant şi pentru corpul didactic şi pentru copii", a arătat acesta.

Chestionat, înainte de şedinţa BPN al PSD, despre acest subiect, Iliescu a spus că, pe vremea sa, nota 10 "nu se dădea la oricine": "Era chiar teoria unora că 10 înseamnă perfecţiunea, asta aparţine lui Dumnezeu, 9 e notă la nivel de profesor, (...) deci nota 8 era o notă de vârf pentru un elev, aşa încât mediile noastre, chiar a şefilor de promoţii, faţă de mediile unora de astăzi, care merg în jur de 10, 9, (...) nu cred că reprezintă pe plan calitativ o creştere faţă de potenţialul nostru".

Ion Iliescu a mai spus că această situaţie este cauzată şi de fenomenul "diluării". "Eu aparţin unei generaţii când liceenii, absolvenţii erau probabil 10 la sută dintr-o generaţie, acum acoperă foarte mult. Deci asta a dus la diluare. Liceele din Capitală de băieţi şi de fete se numărau pe degete. Deci era o selecţie foarte severă, după învăţământul primar, cum era atunci, spre învăţământul gimnazial şi, mai ales, după capacitate, la treapta liceală pătrundeau mult mai puţini", a menţionat el.

Potrivit preşedintelui de onoare al PSD, în prezent lucrurile se raportează la o masă mult mai mare de tineri, care acoperă peste 80 la sută dintr-o generaţie. El a adăugat că lucrurile trebuie să fie raportate şi la această creştere cantitativă. "Apoi probabil că sunt defecţiuni în conceptul despre bacalaureat, ce este examenul de bacalaureat. Nu este o probă de concurs, se finalizează un ciclu de pregătire, deci probabil că sunt defecţiuni şi în maniera în care a fost conceput şi dirijat bacalaureatul", a spus Iliescu.

El a menţionat că pe vreme sa nu exista bacalaureat la nivel naţional. "Comisia de bacalaureat era a liceului, condusă de directorul lieului şi profesorii pe discipline şi treceam prin prin toate disciplinele în faţa acestei comisii unice a liceului. Ei concepeau şi tema şi întrebări şi la oral şi la scris", a relatat fostul şef de stat.

Întrebat dacă, în adolescenţă, a avut emoţii la susţinerea bacalaureatului, el a răspun afirmativ: "Erau foarte mari (n.r. emoţiile) pentru că erau profesorii cei mai puternici ai liceului. Un liceu ca Sava, unde am dat eu bacalaureatul, avea profesori de primă mână".

Ion Iliescu a mai declarat că elevii de acest liceu erau într-o competiţie foarte serioasă, iar preocupările intelectuale la nivelul liceului erau foarte solide. "Noi făceam dezbateri, ca elevi de liceu, pe teme foarte serioase. Am avut odată o dezbatere despre «Capitalul» lui Marx (...), sau pe teme de genetică. Erau la ordinea zilei asemnea chestiuni. Tranformasem orele de dirigenţie în dezbateri generice şi cu confruntări. Eram generaţie foarte activă", a susţinut Iliescu.

Întrebat dacă PSD ar trebui să onoreze invitaţia adresată de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, liderilor opoziţiei pentru a participă la discuţii, Iliescu a spus că o astfel de discuţie ar fi, în principiu, bine-venită.

"Depinde cum e, orice discuţie e bine-venită şi eu nu cred că sunt motive să nu se participe. Dar dacă este o dezbatere serioasă şi nu de a ne afla în treabă", a arătat Ion Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici