Iliescu: Băsescu, incapabil să folosească structurile democratice pe care le-am construit

Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine că actualul şef al statului, Traian Băsescu, este incapabil să folosească structurile democratice construite în ultimii ani şi nu ştie să promoveze dialogul politic şi consensul în jurul unor valori şi al unor obiective naţionale, relatează ziarul "Gândul".

27 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Băsescu, incapabil să folosească structurile democratice pe care le-am construit

Iliescu: Băsescu, incapabil să folosească structurile democratice pe care le-am construit (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ion Iliescu a răspuns astfel acuzaţiilor formulate la adresa sa de către preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune difuzată miercuri, pe RRA, potrivit cărora "suntem aşezaţi pe un stat construit pe vremea FSN-ului, după chipul şi asemănarea domnului Iliescu".

"Omul ăsta vorbeşte, care este incapabil să folosească structurile democratice pe care le-am construit în toţi aceşti ani? Păi el vorbeşte în afara oricărei realităţi istorice şi nu înţelege lucruri elementare", a afirmat fostul preşedinte, citat de "Gândul".

Iliescu apreciază că, în esenţă, nici nu-l interesează astfel de "aprecieri descalificante pentru cel care le pronunţă". "Dar e trist că un asemenea om ocupă o funcţie de şef al statului. El încă nu a intrat în atribuţiunile fireşti, normale, constituţionale a ceea ce presupune să fii şeful statului", afirmă Ion Iliescu

Fostul şef al statului este convins că nu poate exista niciun fel de comparaţie între mandatele sale şi cele ale actualului preşedinte: "Păi, suportă comparaţie? El nu ştie ce înseamnă să promovezi dialog politic. Eu am făcut-o în condiţii mult mai grele, în '90, când construiam acest stat de drept; exista o separaţie a puterilor, elaboram noua Constituţie a ţării, şi toate acestea pe un fond social în care existau situaţii foarte tensionate".

El este de părere că Băsescu este "cauza tuturor tensiunilor din societate". "Nu ignoram acest instrument, al dialogului, care constituie menirea unui şef de stat. Băsescu nu este capabil să promoveze aşa ceva. Nu este capabil să promoveze consens în jurul unor valori şi al unor obiective naţionale. Amintiţi-vă că noi am realizat un consens naţional - Snagovul - în jurul strategiei naţionale de integrare a României în structurile euroatlantice. El, în schimb, ce e altceva decât omul discordiei, care nu reuşeşte să menţină nici măcar echilibrul între instituţiile statului. El este cauza tuturor stărilor tensionate din societate, dovedindu-se incapabil să-şi îndeplinească misiunea conferită prin Constituţie", a mai spus Ion Iliescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că în acest moment efortul său şi al Guvernului se îndreaptă către "schimbarea statului". "Este clar că suntem aşezaţi pe un stat construit în vremea FSN-ului, realizat după chipul şi asemănarea domnului Iliescu. Statul acesta trebuie flexibilizat şi modernizat", a spus Băsescu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici