Iliescu: Băsescu, un diletant incapabil să priceapă problemele complexe ale conducerii statului

Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine, într-o postare pe blog în care critică dur măsurile de austeritate anunţate de şeful statului, că Traian Băsescu lansează reproşuri "ca o fecioară neprihănită", fiind "un diletant, lipsit de simţul măsurii, incapabil să priceapă problemele conducerii statului".

62 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Băsescu, un diletant incapabil să priceapă problemele complexe ale conducerii statului

Iliescu: Băsescu,un diletant incapabil să priceapă problemele complexe ale conducerii statului (Imagine: Thomas_Campean/Mediafax Foto)

Iliescu afirmă că ieşirea în prim plan a preşedintelui Băsescu în legătură cu măsurile de austeritate au provocat reacţii multiple şi fireşti. "Cel mai uluitor este modul dezinvolt în care preşedintele Traian Băsescu se adresează naţiunii, substituindu-se Guvernului, care nu este capabil să schiţeze un gest în faţa problemelor grele cu care se confruntă economia, lansând reproşuri în dreapta şi în stânga, ca o fecioară neprihănită", susţine fostul preşedinte.

El menţionează că, de când se află în funcţie, Băsescu s-a dovedit "incapabil să priceapă problemele complexe ale conducerii statului".

"Este un diletant, lipsit însă de simţul măsurii. Nimeni nu poate fi atoateştiitor. Dar, un şef de stat trebuie să ştie să asculte şi să se consulte cu cei mai competenţi - în toate domeniile. În al doilea rând, continuă să-şi depăşească atribuţiunile, substituindu-se altor instituţii ale statului. Nu ştie să respecte principiul separării puterilor în stat. Şi nici al respectului reciproc. În al treilea rând, ignoră sistematic consultarea cu partidele, sindicatele, exponenţii societăţii civile. Nu-şi îndeplineşte o atribuţiune fundamentală: aceea de mediator între instituţiile statului, între acestea şi societatea civilă", scrie Iliescu.

Fostul preşedinte menţionează că "pretenţia" cu care s-a lansat Traian Băsescu de la începutul primului său mandat - de a fi preşedinte jucător - "se întoarce împotriva lui".

"Dar, de fapt, împotriva ţării. Pentru că, prin acţiunea sa, preşedintele a devenit principalul factor perturbator în funcţionarea statului şi a instituţiilor sale! Acest lucru se repercutează azi, cu gravitate, în condiţiile grele prin care trece economia, printre altele tocmai datorită unei gestiuni proaste din partea guvernării subordonate capriciilor şi subiectivismului şefului statului. La semnalele de alarmă trase de alţii răspunde cu dezinvoltură, respingând sugestiile pertinente oferite de specialişti. Acum, a intrat în panică şi îi acuză pe alţii!", arată fostul preşedinte.

În opinia preşedintelui de onoare al PSD, esenţa măsurilor propuse de Băsescu "reflectă o mentalitate nocivă: aruncarea poverii măsurilor de austeritate pe spinarea celor mulţi, care şi aşa o duc foarte greu".

"Este mentalitatea care a stat şi la baza măsurii luate, odată cu venirea la putere, împreună cu Alianţa DA - de modificare a politicii fiscale şi introducerea cotei unice - care a deplasat povara pe umerii celor cu venituri mici şi a favorizat o minoritate, ale cărei venituri - şi aşa mari - s-au amplificat, adâncind polarizarea socială. Toate argumentele în favoarea acestei măsuri s-au dovedit false. Singurul efect real a fost uşurarea activităţii aparatului fiscal (pentru calculul venitului global anual pentru fiecare contributor). Însă, nici aceasta nu s-a tradus într-o colectare mai bună a impozitelor", arată Iliescu în postarea sa.

El adaugă că ideea că veniturile suplimentare ale celor bogaţi se vor reflecta în creşterea investiţiilor în economie nu s-a adeverit.

"Au crescut doar cheltuielile parazitare ale acestora, prin construcţii de locuinţe luxoase şi procurarea de maşini şi ambarcaţiuni de lux - toate pe baza achiziţiilor din import - contribuind la înrăutăţirea balanţei comerciale a ţării. Bineînţeles că aceasta a însemnat favorizarea clientelei politice a celor de la putere! Domnul Băsescu are tupeul să vorbească despre cei îmbogăţiţi în aceşti ani! Păi, în primul rând el, familia sa şi prietenii politici şi de afaceri au fost şi sunt marii beneficiari şi principalii îmbogăţiţi! Asupra trecutului se ştie bine care au fost perioadele cele mai benefice pentru economie (guvernările Văcăroiu şi Năstase) şi cele mai dificile (guvernarea CDR şi cea de după 2004 - în ambele, domnul Băsescu a fost implicat direct)", scrie fostul preşedinte.

El susţine că nu Băsescu are dreptul moral să arate cu degetul spre alţii.

"Măsurile preconizate trebuie să vizeze trei elemente:

a) Reducerea cheltuielilor publice în special cu o administraţie stufoasă şi ineficientă; după 2004, aparatul administrativ a crescut de la 900.000 la 1,4 milioane funcţionari);

b) Creşterea veniturilor la buget (în special prin măsuri clare şi eficiente de combatere a evaziunii fiscale);

c) Lansarea activităţilor economice care să creeze locuri de muncă, să creeze valori, să concure la creşterea PIB şi a veniturilor oamenilor.

Măsurile preconizate de domnul Băsescu sunt doar măsuri penalizatoare la adresa cetăţenilor (scădere salarii, pensii, concedieri, reducere de facilităţi şi măsuri cu caracter social, în sprijinul mamelor, copiilor, celor în nevoi). Ele sunt doar un «colac de salvare» temporar, pentru o situaţie critică, pe termen scurt - dar care nu constituie soluţii de perspectivă pentru scoaterea ţării din criză, relansare economică şi protejarea oamenilor", arată Iliescu.

El este de părere că această mentalitate este "nesănătoasă, contrară intereselor ţării, economiei şi cetăţenilor".

"De aceea, toate reacţiile - ale partidelor din opoziţie, ale sindicatelor, ale analiştilor politici şi economici, ale tuturor cetăţenilor - speriaţi de consecinţele acestor măsuri - sunt motivate şi pertinente! Din păcate, nici domnul Băsescu, nici actualii guvernanţi nu dovedesc înţelegerea şi capacitatea necesare de a putea găsi şi promova măsurile necesare pentru ieşirea din această situaţie", susţine Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici