Iliescu, despre criticile ambasadorilor la adresa României: Mai bine să-ţi spună decât să nu-ţi spună

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, joi, întrebat despre criticile formulate de mai mulţi diplomaţi la adresa României, că obiecţiile critice trebuie privite cu înţelegere, el adăugând: "E mai bine să-ţi spună decât să nu-ţi spună".

436 afișări
Imaginea articolului Iliescu, despre criticile ambasadorilor la adresa României: Mai bine să-ţi spună decât să nu-ţi spună

Iliescu,despre criticile ambasadorilor la adresa României: Mai bine să-ţi spună decât să nu-ţi spună (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Sigur, maniera în care o fac e de discutat, dar e mai bine să-ţi spună decât să nu-ţi spună. Şi datoria lor ca trimişi ai statelor respective este tocmai să comunice cu organismele naţionale tocmai pentru că prin sprijin reciproc să depăşim nişte momente dificile. Şi noi putem să avem reproşurile noastre la adresa unor parteneri şi este bine ca acestea să se discute într-un cadru amical pentru că nimeni nu are vreun interes să deterioreze relaţia", a spus Ion Iliescu, referindu-se la faptul că în ultimele zile mai mulţi ambasadori au reclamat că unor companii străine li se cere mită la intrarea pe piaţa din România.

Iliescu a apreciat că aceste observaţii critice trebuie privite cu înţelegere "pentru că nu sunt observaţiile unor vrăjmaşi ai ţării, ci ale unor prieteni sinceri, care vor să ajute".

Pe de altă, el a apreciat, referindu-se la relaţia româno-franceză, că "toţi românii păstrează tradiţional sentimente bune, calde faţă de Franţa".

"Mulţi intelectuali români s-au format în Franţa şi Franţa ne-a fost sprijinul politic cel mai important în dezvoltarea noastră modernă. Tot secolul XIX ne-a fost marcat de eforturile noastre pentru statalitate şi apoi pentru făurirea statului naţional unitar şi Franţa ne-a fost un sprijin constant. Şi asta a intrat în conştiinţa românilor", a spus fostul preşedinte.

El a mai apreciat că România ar trebui să înveţe de la Franţa "această statornicie şi acest efort eficace al francezilor pentru a ţine pasul cu dezvoltarea modernă, în plan politic dar şi tehnologic pentru că tehnologia domină de aproape jumătate de secol toată dezvoltarea contemporană".

"Iar secolul XXI a debutat printr-o dominaţie puternică a progresului tehnologic ca element fundamental al progresului nostru social", a concluzionat Iliescu.

Ambasadorii american şi francez au declarat, recent, că unor firme din ţările pe care le reprezintă li s-a cerut mită pentru a intra pe piaţa din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici