Iliescu: La 75 de ani, Vaclav Havel şi-a încheiat o viaţă glorioasă

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că Vaclav Havel a fost una dintre personalităţile proeminente, care a marcat istoria contemporană şi că acesta, la 75 de ani, "şi-a încheiat o viaţă glorioasă".

372 afișări
Imaginea articolului Iliescu: La 75 de ani, Vaclav Havel şi-a încheiat o viaţă glorioasă

Iliescu: La 75 de ani, Vaclav Havel şi-a încheiat o viaţă glorioasă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Ştiam că Vaclav Havel avea dificultăţi cu sănătatea, am citit anul acesta un volum de memorii a evoluţiei sale. Dispare un om care a marcat istoria acestor ani şi care rămâne în conştiinţa publică ca mare personalitate a vremurilor noastre", a spus Ion Iliescu.

Iliescu a precizat că a urmărit de-a lungul anilor problemele pe care Vaclav Havel le-a avut cu sănătatea, apreciind că acesta era "un om care avea suferinţe şi care a trecut prin episoade grele de sănătate".

Ion Iliescu a mai spus că Vaclav Havel era şi un om de cultură, dramaturg, iar la sfârşitul lui 1989 a fost ales de Parlament preşedinte al Republicii Cehoslovace.

Iliescu a precizat că s-a întâlnit de mai multe ori cu Vaclav Havel, arătând că în 1990 au fost la un Comitet consultativ la Moscova, iar în iunie 1991 la Praga, "unde s-a semnat documentul de lichidare a Tratatului de la Varşovia".

Ion Iliescu a precizat că, în 2001, la Praga, a participat la o reuniune a NATO, care a consemnat intrarea României în Alianţa Nord-Atlantică.

"Am receptat această ştire (moartea lui Vaclav Havel - n.r.) cu toată tristeţea. La 75 de ani, Vaclav Havel şi-a încheiat o viaţă glorioasă, o viaţă care l-a impus ca o mare personalitate a istoriei contemporane nu numai a Cehoslovaciei, ci respectiv a Cehiei şi Slovaciei, ci a lumii contemporane", a adăugat Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici