Iliescu: Partidul lui Oprea, o structură oportunistă şi o manevră politică a oamenilor lui Băsescu

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, pentru "Gândul", că partidul pe care ar urma să-l înfiinţeze Gabriel Oprea reprezintă "o structură oportunistă şi o manevră politică a oamenilor din jurul lui Traian Băsescu", având între obiective lărgirea spectrului politic de susţinere a puterii.

32 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Partidul lui Oprea, o structură oportunistă şi o manevră politică a oamenilor lui Băsescu

Iliescu: Partidul lui Oprea, o structură oportunistă şi o manevră politică a oamenilor lui Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Întrebat ce părere are despre această "structură politică «magnet»" care îi atrage pe toţi nemulţumiţii din PSD, Iliescu a răspuns: "E o structură oportunistă şi o manevră politică a Puterii, a oamenilor din jurul lui Băsescu. Şi are două obiective: primul ar fi să speculeze situaţiile existente în cadrul PSD şi să alimenteze o stare de tensiune şi, doi, să lărgească spectrul politic de susţinere a puterii actuale. O metodă de a atrage toţi oportuniştii din celelalte partide, în special din PSD. Oameni pe care nu-i atrage crezul politic al partidului în care au intrat, ci eventualele avantaje, conjuncturale, pe care le pot obţine prin prezenţa lor într-un astfel de partid. Când nu mai au avantaje, se lasă atraşi de alte formaţiuni politice".

Referitor la plecarea lui Cristian Diaconescu şi a lui Marian Sârbu din PSD, Iliescu a spus că îi pare rău, în sensul că nu se aştepta la "asemenea degradare a ţinutei comportamentale" din partea celor doi. "Dar oportunismul politic văd că proliferează", a adăugat el.

Solicitat să precizeze dacă, în opinia sa, unul dintre cei doi va ocupa funcţia de preşedinte al noului partid, Iliescu a spus că nu îl interesează.

"Gestul în sine reflectă caracterul oamenilor. Adică, mai bine spus, lipsa lor de caracter", a continuat el.

Întrebat în ce măsură poate ameninţa partidul lui Oprea stabilitatea şi locul PSD în actuala conjunctură politică, Iliescu a apreciat că "în niciun fel".

"Eu cred că este un câştig pentru PSD, privind din perspectivă ideologică şi doctrinară această etapă. PSD se află într-un proces de consolidare politică şi umană, precum şi de promovare a unor oameni de calitate, cu potenţial necesar pentru această relansare a partidului. Plecarea celor care nu-şi mai găsesc locul în partid e un proces de curăţire. Eu îmi amintesc de o ruptură mult mai spectaculoasă, care a dus la înfiinţarea ApR-ului. Şi iată unde este acum ApR. Nu există niciun fel de comporaţie între ce a fost atunci şi ce este acum", a menţionat el, pentru "Gândul".

Întrebat, referitor la anunţul de la Congres potrivit căruia renunţă la toate funcţiile din partid, dacă pleacă şi "lasă" partidul în aceste momente, Iliescu a răspuns negativ. "Voi fi alături de partid şi am să-l sprijin, aşa cum am făcut-o şi până acum", a subliniat el.

Foştii vicepreşedinţi PSD Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu au demisionat din partid şi s-au alăturat grupului parlamentarilor independenţi coordonat de Gabriel Oprea.

Grupul este în prezent format din 28 de persoane, 17 deputaţi şi 10 senatori.

Liderul grupului independenţilor din Parlament, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, pentru cotidianul "Gândul", că senatorul Cristian Diaconescu va avea "o funcţie de conducere în viitoarea construcţie politică"."S-a înscris în grupul independenţilor şi, în viitoarea construcţie politică, va avea un rol important, a spus Oprea.

Vineri, după demisia din PSD a lui Marian Sârbu, Gabriel Oprea a declarat, pentru MEDIAFAX, că prietenul său Marian Sârbu va avea un rol foarte important în construcţia politică de centru-stânga pe care o au în vedere. "Sunt onorat de decizia domnului deputat Marian Sârbu de a se alătura grupului nostru. Când spun Marian Sârbu spun stânga românească adevărată. (...) Prietenul meu Marian Sârbu va avea un rol foarte important în construcţia politică de centru-stânga pe care o avem în vedere", a menţionat Oprea.

Liderul deputaţilor independenţi, Eugen Nicolicea, a declarat, vineri, că Gabriel Oprea este iniţiatorul înfiinţării unui nou partid şi, de aceea, el trebuie să fie preşedintele noii formaţiuni politice, al cărei nume ar putea fi Uniunea Naţională pentru Progres sau Uniunea Naţională Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici