Iliescu: Refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu spune, într-o scrisoare deschisă către membrii şi simpatizanţii partidului, că refuză să primescă ”lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD” şi de la ”oameni care pun interesul personal înaintea interesului public”.

3285 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD

Iliescu: Refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD

”Refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD, şi îl conduc, direct sau prin interpuşi, ca pe o corporaţie. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiţie, şi nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preţ. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul ăsta, eşecul nu este departe. Viaţa oamenilor nu se reduce doar la bani”, spune preşedintele de onoare al PSD, într-o postare de vineri, de pe blogul personal.

De asemenea, Iliescu refuză să primescă ”lecţii şi de la oameni care pun interesul personal înaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic în politică, în schimb au reuşit să îndepărteze oamenii de partid, prin aroganţă şi dispreţ. Astfel de oameni, ajunşi în fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care românii nu l-au votat pe Victor Ponta în turul doi”.

SCRISOAREA DESCHISĂ A LUI ION ILIESCU

El spune că ”PSD trece printr-un moment dificil”, dar înainte de a se căuta vinovaţi pentru această situaţie trebuie găsite soluţii şi adaugă că, din păcate, în locul unei analize a fost luată ”o măsură extremă”,excluderea a trei membri, ”care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului”. 

”Mai grav decât acest gest pripit este faptul că liderii partidului nu înţeleg ce le reproşează cu adevărat membrii şi simpatizanţii PSD. Este vorba despre faptul că, de la o vreme, şi mai ales în campania electorală care a trecut, PSD a evitat cu obstinaţie să-şi asume identitatea sa de stânga, social democrată”, crede liderul PSD, completând: ”Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aş fi communist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, şi un act de laşitate, lucruri pe care nu le pot înţelege şi accepta. Cu explicaţia asta toţi cei care trebuie să-şi asume responsabilităţi pentru insucces sunt exoneraţi de orice raspundere. Fuga de răspundere nu este o soluţie”.

Preşedintele de onoare al PSD spune că, în prezent, partidul plăteşte ” preţul confuziei ideologice din ultimii zece ani” şi este pe cale să piardă ”competiţia la nivelul ideilor”, pentru că ”deşi sunt atâţia oameni, tineri sau mai puţin tineri, cu studii de cea mai bună calitate, aici sau în străinătate, declaraţi la stânga, ei nu au cu cine comunica în PSD”.

Iliescu spune că sunt multe lecţii de învăţat din eşecul la prezidenţiale.

”Poate cea mai importantă este aceea că nu putem câştiga, dacă între partid şi liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcţionează acel dialog necesar-şi obligatoriu-cu activul de partid, cu organizaţiile si membri de partid, cu cetatenii. Analiza trebuie să înceapă de la bază. Democraţia internă de partid nu este o vorbă în vânt. Şi nu e cazul s-o transformăm noi, un partid de stânga, într-o formă fără fond”, detaliază Iliescu.

Iliescu mai remarcă faptul că structura de conducere a PSD  ”este prea stufoasă, şi din cauza asta ineficientă”, adăugând: ”Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii şi, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond”.

Preşedintele de onoare al PSD crede că partidul trebuie să rămână la guvernare, dar ”se impune o remaniere guvernamentală, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care să guverneze în consecinţă”.

Iliescu mai evidenţiază ca ”slăbiciune a PSD”, modul în care funcţionează grupurile sale parlamentare: ”Este nevoie de o agendă de priorităţi şi de mobilizarea exemplară la vot. Iar în acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce să reflecteze. Dar să nu se mulţumească doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicală, de fond, a activităţii sale parlamentare”

”Cred că trebuie să revenim la votul pe listă, măcar pentru Camera Deputaţilor. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 să fie cunoscuţi cât mai repede, pentru a asigura o componenţă cât mai solida grupurilor de senatori şi deputaţi ai PSD. Acelaşi lucru este valabil şi pentru candidaţii noştri în alegerile locale – primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri”, mai spune liderul social-democrat.

Iliescu s-a referit şi la organizarea viitorului congres al partidului: ”Este cazul ca, în pregătirea Congresului, să se pună în discuţie o nouă ofertă politică, un nou proiect de ţară, o nouă ofertă electorală. Toate astea plecând de la nevoile şi aşteptările oamenilor. Să nu ignorăm pe nimeni, mai mult, să nu uităm că sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru că nu le-am oferit o miză, un motiv să vină la vot. Electoratul se construieşte, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizează, prin bună guvernare. Plătim consecinţele a zece ani de vot emoţional, pe teme care nu au legătură cu viaţa oamenilor. Nu trebuie să mergem şi noi pe acest drum, facil şi periculos”.

”Nu avem de ce să ne fie ruşine de identitatea noastră. Nu avem de ce renunţa la valorile stângii. Trebuie să renunţăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării ”vinovaţilor”, în loc să căutăm soluţii, vom eşua şi în guvernare, şi vom deveni un partid fără prea multă relevanţă pe scena politică. De unde şi apelul meu la responsabilitate şi la sinceritate din partea tuturor”, conchide preşedintele de onoare al PSD, în scrisoarea deschisă adresată membrilor şi simpatizanţilor PSD, postată vineri pe blogul personal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici