Iliescu şi Geoană: România nu ar trebui să meargă orbeşte în misiuni militare străine

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi preşedintele partidului, Mircea Geoană, au afirmat, miercuri, că eventualele viitoare misiuni militare la care România ar trebui să participe în virtutea calităţii de membru NATO ar trebui mai serios analizate ca oportunitate.

13 afișări
Imaginea articolului Iliescu şi Geoană: România nu ar trebui să meargă orbeşte în misiuni militare străine

Iliescu şi Geoană: România nu ar trebui să meargă orbeşte în misiuni militare străine (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Iliescu a afirmat, în discursul ţinut la lansarea unei cărţi despre războiul din Irak, că România ar trebui să nu mai "meargă orbeşte" în misiuni militare în străinătate doar pentru că este în Alianţa Nord-Atlantică.

Preşedintele de onoare al PSD a făcut, la Senat, o scurtă prezentare a cărţii "Războiul de 3 trilioane de dolari", semnată Joseph E. Stiglitz şi Linda J. Bilmes, traducere în limba română pe care prefaţat-o. El a citat concluzia principală a autorilor, care au afirmat că războiul din Irak a costat administraţia de la Washington 3.000 de miliarde de dolari şi a fost, prin consecinţe, o eroare.

Plecând de la această concluzie asumată de autori, Iliescu a afirmat că, în timp ce liderii administraţiei americane au avut diverse motive pentru a declanşa războiul din Irak, România a participat cu trupe militare pentru a-şi dovedi solidaritatea faţă de ţările NATO şi pentru a obţine intrarea în Alianţă. "Dar pe viitor va trebui să gândim mai serios la angajamentele noastre internaţionale şi la sacrificiile pe care acestea le incumbă. Să nu mai mergem doar pentru că dă cineva comanda, să judecăm şi cu capul nostru oportunitatea unei asemenea misiuni", a spus Iliescu.

Afirmaţiile fostului preşedinte au fost apreciate ca fiind "corecte" de către liderul PSD, Mircea Geoană, care a participat şi el la lansarea de la Senat. "După o participare loială alături de partenerii noştri internaţionali, dividendele economice, justificate, nu au apărut pentru România, contrar discuţiilor care au avut loc cu administraţia americană", a spus Geoană.

Iliescu a mai făcut câteva consideraţii şi asupra volumului de analiză anuală publicat de WorldWatch Institute, pe marginea încălzirii globale, şi a apreciat că, în condiţiile în care "planeta are febră" care duce la accentuarea fenomenelor extreme, una din marile provocări ale noului secol va fi asigurarea apei potabile pentru locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici