Iliescu: SUA vor să obţină informaţii corecte despre coloniile lor

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, pentru "Gândul", referitor la dezvăluirile privind interesul SUA pentru liderii politici din România, că aceste noi informaţii denotă mentalitatea de mare putere a Statelor Unite, "care caută să obţină informaţii complete din toate coloniile lor".

42 afișări
Imaginea articolului Iliescu: SUA vor să obţină informaţii corecte despre coloniile lor

Iliescu: SUA vor să obţină informaţii corecte despre coloniile lor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Fostul preşedinte Ion Iliescu a comentat, pentru "Gândul", dezvăluirile noului episod "Cablegate" - interesul SUA pentru "piaţa" politică din România, cu privire la datele biometrice ale liderilor politici, relaţiile între aceştia, precum şi relaţiile lor cu liderii ruşi.

"Aceste noi informaţii denotă mentalitatea de mare putere a SUA, care caută să obţină informaţii complete din toate coloniile lor" a declarat Ion Iliescu.

Întrebat dacă se referă în acest context la România ca la o colonie a Statelor Unite, fostul preşedinte a afirmat că "aceasta este o rotiţă într-un mecanism pe care ei vor să-l controleze".

În context, Ion Iliescu a precizat că astfel de informaţii se pot subsuma specificului unor activităţi de spionaj, dar numai în funcţie de modul în care sunt interpretate datele.

"Spionajul este un instrument al activităţii tuturor statelor. Nu există stat care să nu aibă spionaj şi contraspionaj. Există de când e lumea, iar astăzi e tot mai sofisticat. Sistemele de informare s-au folosit şi se vor folosi în continuare. Şi înaintea românilor şi după ei, apoi în perioada imperiilor colonial sau economice, ba chiar şi în cazul marile companii. Cu toţii foloseau şi folosesc diverse surse de informare şi dezinformare. Trăim într-o lume a traficului de informaţii şi trebuie să ştim cum să ne apărăm", a afirmat Iliescu. El a precizat însă, că nu de fiecare dată, astfel de informaţii sunt folosite cu un scop negativ.

Pe de altă parte, Ion Iliescu a fost de părere că operarea datelor cu privire la anumite caracteristici ale liderilor politici din România nu este neapărat o dovadă a faptului că americanii s-au implicat în politica internă.

"Nu este neapărat ca ei să se fi implicat în politica noastră. Altminteri, sigur că se folosesc aceste informaţii şi când există asemenea intenţii. Dar, altfel, o bună informare poate fi temelia unor decizii corecte de politică internă şi internaţională. Pot fi instrumente pentru o mai bună cunoaştere şi pentru promovarea unor relaţii corecte cu liderii de aici şi din zonă. Şi nu neapărat cu rea intenţie", a opinat Ion Iliescu.

Departamentul de Stat american le-a cerut diplomaţilor săi de la Bucureşti să obţină "date biometrice" despre "lideri şi consilieri actuali sau emergenţi" din România, potrivit unei note publicate de Wikileaks şi citate de Guardian în ediţia electronică de joi.

Nota diplomatică este datată din 16 iunie 2009, fiind inclusă în categoria documentelor secrete, cu menţiunea interzicerii accesului pentru cetăţenii non-americani.

Ea prezintă "lista de priorităţi" privind activitatea de strângere de informaţii a diplomaţilor americani în România. Acestora li se cere să obţină date despre "vulnerabilitatea" sau "personalitatea" liderilor români, precum şi date "financiare, de sănătate şi biometrice" despre aceştia.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, acţiune considerată de Departamentul de Stat american drept "un atac la adresa comunităţii internaţionale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici