Începe sesiunea parlamentară: Bugetul pentru 2019, prioritar/ Opoziţia a anunţat moţiuni simple

Sesiunea parlamentară începe luni, Senatul fiind deja convocat de către Călin Popescu Tăriceanu. Adoptarea bugetului este prioritară pentru PSD-ALDE la început de sesiune, în timp ce Opoziţia a anunţat că va ataca bugetul la CCR şi va depune moţiuni simple împotriva mai multor miniştri.

836 afișări
Imaginea articolului Începe sesiunea parlamentară: Bugetul pentru 2019, prioritar/ Opoziţia a anunţat moţiuni simple

Începe sesiunea parlamentară: Bugetul pentru 2019, prioritar. Opoziţia a anunţat moţiuni simple

„În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale articolului 83 din Regulamentul Senatului, republicat, se convoacă Senatul României în prima sesiune ordinară a anului 2019, în ziua de luni, 4 februarie 2019. Preşedintele Senatului convoacă Biroul permanent luni, 4 februarie 2019, ora 13,00. Grupurile parlamentare se vor întruni luni, 4 februarie 2019, ora 14,00. Senatul, convocat în prima sesiune ordinară a anului 2019, se va întruni în plen luni, 4 februarie 2019, ora 16,00”, prevede decizia luată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, publicată pe site-ul instituţiei.

De asemenea, Camera Deputaţilor va avea, luni, o şedinţă a Biroului Permament, de la ora 14.00, pentru a stabili chestiuni organizatori. Georgian Pop, care a demisionat din PSD, ocupa şi funcţia de secretar al Biroului permanent al Camerei şi astfel trebuie înlocuit.

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că şedinţa plenului Camerei Deputaţilor va avea loc luni, de la ora 16.00.

Şi la Senat va fi luni şedinţa Biroului Permanant, comitetul liderilor grupurilor parlamentare, dar şi lucrări în grupurile parlamentare şi în plen. Potrivit programului oficial, vor fi aleşi noi membri în Biroul permanent al Senatului: patru vicepreşedinţi, patrul secretari şi patrl chestori.

De asemenea, ar putea exista schimbări ale unor preşedinţi de comisii parlamentare sau lideri de grup.

Majoritatea PSD-ALDE are ca prioritate legislativă adoptarea bugetului pentru 2019. Liderii coaliţiei vor ca proiectul de buget să fie adoptat într-o şedinţă, marţi, de către Guvern şi apoi să intre în procedură legislativă.

Despre buget, Liviu Dragnea a anunţat, după şedinţa CEx al PSD după discuţiile despre buget, că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici. Liderul PSD a precizat că social-democraţii ar putea amenda, în acest senst, proiectul când ajunge în Legislativ.

Pe de altă parte, Opoziţia îşi continuă demersul de a îl revoca din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. PNL a anunţat că va depune mai mult moţiuni simple în Parlament, împotriva miniştrilor Justiţiei, Finanţelor şi Apărării, respectiv Tudorel Toader, Eugen Teodorovici şi Gabriel Leş. Şi în această sesiune parlamentară, Opoziţia pregăteşte o moţiune de cenzură, cu toate că ultimele două au fost respinse.

Bugetul pentru 2019 a fost intens contestat de PNL, USR şi PMP, care au spus că vor depune amendamente şi ulterior vor ataca proiectul la CCR.

Inclusiv UDMR a avut nemulţumiri faţă de proiectul de buget propus de Guvern. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că împărţirea banilor către autorităţile locale nu este corectă şi nici acceptabilă, consiliile judeţene pierzând între 17 şi 70 de milioane de lei. Uniunea va depune amendamente la proiectul prezentat de Ministerul Finanţelor.

Printre priorităţile PNL se numără şi abrogarea OUG 114/2018 privind introducerea unor măsuri fiscale printre care şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Totodată, liberalii intenţionează să facă şi o plângere la Comisia Europeană, acuzând că actul normativ încalcă Tratatul european. PNL mai are ca prioritate parlamentară reintoducerea examenului la finalul clasei a 8-a şi a examenului de admitere la facultate.

Liderul grupului liberalilor din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a spus că „PNL va depune o iniţiativă legislativă pentru ca fiecare şcoală să beneficieze de cabinet medical dotat, cu asigurarea personalului de specialitate”.

Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a precizat că liberalii vor cere urgentarea votului privind solicitarea DNA de urmărire penală a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Liberalii vor avea o solicitare în Parlament pentru expertiza din partea Comisiei de la Veneţia pentru modificările la Codul penal şi Codul de procedura penală. O altă prioritate este reconfigurarea majorităţii parlamentare.

PNL mai vrea modificarea legislaţiei din domeniul sănătăţii şi proiecte privind economia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici