Indira Crasnea, editorialist MEDIAFAX: Batistele curate se pierd în praful încăierărilor de ogradă

Incursiunea preşedintelui Iohannis peste Ocean a trecut deja în umbra opintelilor unui alt preşedinte, al PSD, de a-şi pune în practică ultima idee fixă (sau a altora): debarcarea colegului de partid, premierul, pe motiv ca n-ar fi "în viteza" corespunzătoare sau din alte pretexte substanţiale.

606 afișări
Imaginea articolului Indira Crasnea, editorialist MEDIAFAX: Batistele curate se pierd în praful încăierărilor de ogradă

COM: Batistele curate se pierd în praful încăierărilor de ogradă

După o secvenţă bună, dar nu spectaculoasă, de "export" calitativ superior - vizita preşedintelui în SUA - a urmat bâlciul etalării mărfii celei de toate zilele. Mai colorat, mai cu dedesubturi, hachiţe, încordări de muşchi. Şi cu un previzibil joc al nervilor.

Excelăm la arătarea batistelor curate, pentru musafiri, dar nu ne sfiim la încăierări ieftine în ograda cotidiană.

Klaus Iohannis i-a arătat lui Donald Trump o batistă corespunzătoare. Scumpă, dar nu de mătase, ci din cea mai bună olandă. În consecinţă, Donald Trump ne-a mângăiat energic si părinteşte, spunându-ne că suntem nişte cavaleri pe cai albi (sau pe tancuri sofisticate), "sans peur et sans reproche". Însă la "sans reproche" mai trebuie să ne străduim. "Prietenul bun" Iohannis a răspuns cum se cuvine. Dar, mirosul grădinii de trandafiri a Casei Albe a rămas un pic în urmă.

După cărarea atlantică, preşedintele umblă şi pe cea europeană, care duce obligatoriu la cancelarul Merkel şi preşedintele Macron. Este în complementaritate cu premierul în funcţie, Sorin Grindeanu, care a trecut deja pe la Paris şi care în următoarele zile, din postura de şef al guvernului, îi va primi la Bucureşti pe trei omologi, din care unul (Luxemburg) aparţine unui stat cu mare valoare simbolică pentru Uniunea Europeană.

Există o axă vioaie de politică externă preşedinte-premier (dincolo de titularii funcţiilor), în spiritul consacrat al euro-atlantismului, dovadă a normalităţii guvernate de raţiunile de stat, în faţa cărora "raţiunile" de partid devin derizorii.

Un fel de alianţă/asociere a batistelor curate, sprijinită, natural, de diplomaţia oficială şi de cea nevăzută, a intelligence-ului. Este o regulă a lucrurilor, atât în democraţiile bătrâne şi aşezate, cât şi în cele uneori înfiorate de turbulenţe.

Abia o stricare a acestor linii/conduite de politică externă, care ne definesc locul în lume ar fi o criză majoră.

Şi Liviu Dragnea are una-două batiste curate în buzunar. Ca şi o zonă limpede, logică a minţii. Depinde cum le va folosi: aranjate cochet în buzunar sau pentru ştergerea prafului încăierărilor ieftine. Fără a reuşi să-şi cureţe "faţada". Şi sfârşind prin a înnegrii batista.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici