Instanţa supremă respinge plângerea ANI faţă de închiderea dosarului în cazul Danielei Buruiană

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, joi, plângerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) faţă de soluţia de neîncepere a urmăririi penală dată de Parchet în cazul fostei deputate Daniela Buruiană, acuzată de inspectorii de integritate de fals în declaraţia de avere.

42 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă respinge plângerea ANI faţă de închiderea dosarului în cazul Danielei Buruiană

Instanţa supremă respinge plângerea ANI faţă de închiderea dosarului în cazul Danielei Buruiană (Imagine:Lucian Curelariu/Mediafax Foto)

În 1 octombrie 2008, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la faptul că deputatat independentă Daniela Buruiană Aprodu a completat şi depus spre înregistrare declaraţii de avere ce nu corespund adevărului.

Agenţia Naţională de Integritate a dispus "sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către Daniela Buruiană Aprodu a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de articolul 292 Cod penal şi suspendarea verificării până la soluţionarea cauzei de către organul judiciar".

În conformitate cu dispoziţiile articolului 3, alineatul 2, din Legea 144/2007 cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că deputata Buruiană Aprodu Daniela a mai a dobândit împreună cu familia o avere ce depăşeşte veniturile realizate, se arată într-un comunicat al ANI. "Urmare analizării datelor menţionate în declaraţia de avere înregistrată la Camera Deputaţilor sub nr. 599 din 13.06.2008 şi comparării acestora cu datele menţionate în declaraţiile de avere înregistrate anterior sub nr. 1704 din 14 decembrie 2004, nr. 958 din 7 mai 2005, nr. 86 din 16 ianuarie 2006 şi 418 din 13 august 2006, a rezultat că doamna deputat Buruiană Aprodu Daniela a completat şi depus spre înregistrare declaraţii de avere ce nu corespund adevărului, datele menţionate în acestea fiind inexacte si incomplete", explica ANI.

În aprilie 2010, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale, întrucât nu erau întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii în legătură cu declaraţia de avere a fostei deputate.

Soluţia Parchetului a fost contestată de ANI la Secţia penală a instanţei supreme, care a judecat-o joi, în final fiind respinsă. Decizia instanţei supreme poate fi contestată la completul de nouă judecători al ICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici