Video INTERVIU: Geoană: Nici Reagan, nici Mitterand, nici Chirac nu au câştigat Preşedinţia din prima - I

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, cel mai probabil, va candida la alegerile prezidenţiale din 2014 şi că va continua să se identifice ca o alternativă la "regimul Băsescu-Boc".

56 afișări

Geoană vorbeşte de necesitatea organizării cât mai rapide a Congresului PSD şi apreciază că propunerea ca Ion Iliescu să asigure conducerea partidului, interimar, pentru un an de zile, este neoportună şi nefuncţională.

Preşedintele PSD reconfirmă faptul că va candida, la Congres, pentru încă un mandat, considerând că a câştigat alegerile prezidenţiale, acestea fiind însă fraudate.

Geoană lansează şi ipoteza probabilă a unei noi candidaturi la prezidenţiale, în 2014, argumentând că nici Ronald Reagan, nici Francois Mitterand, nici Jacques Chirac nu au câştigat Preşedinţia la prima încercare.

Vă prezentăm prima parte a interviului acordat de Mircea Geoană Agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Vă propun să începem cu o temă care v-a creat probleme în campania electorală: în ce relaţii mai sunteţi cu Sorin Ovidiu Vîntu?

Mircea Geoană: Neutre.

Reporter: V-a sunat în duminica alegerilor, după anunţarea estimărilor?

Mircea Geoană: Nu.

Reporter: Nici domnul Dinu Patriciu?

Mircea Geoană.: Nici.

Reporter: Ştiaţi că relaţia cu domnul Vîntu va fi un punct vulnerabil în campanie. De ce nu v-aţi asumat transparent relaţia cu omul de afaceri, din timp?

Mircea Geoană: A fost o relaţie minimă, pe care nu am simţit nevoia să o ascund. Cum nu cred că trebuie să mă ascund de faptul că îl cunosc pe domnul Patriciu, de exemplu, de peste 30 de ani, de când îi era profesor la arhitectură soţiei mele. De aceea, între tactici de campanie şi modul în care mă raportez la relaţiile mele cu cetăţenii României este o diferenţă foarte mare.

Reporter: Vă întreb pentru că a părut că v-aţi asumat târziu această relaţie cu Vîntu.

Mircea Geoană: Mi-am asumat. E un om pe care l-am întâlnit de câteva ori în viaţa mea, nimic mai mult, aşa cum m-am întâlnit cu principalii oameni de afaceri din România, nimic mai mult. Ceea ce am spus şi ceea ce repet, nu am niciun fel de dependenţă şi nici relaţii care să fie nefireşti, ilegale sau dincolo de limita decenţei cu nimeni din această ţară. Că a existat o strategie de demonizare din partea domnului Băsescu în campanie este adevărat, dar nu sunt genul de om care să fugă de lucrurile pe care le-am făcut sau să încerc să ascund lucrurile pe care le-am făcut atâta vreme cât sunt în litera legii şi nu ascund nimic necurat.

Reporter: Spuneaţi într-un interviu pe care l-aţi acordat în primăvară că, dacă nu veţi câştiga prezidenţialele, vă veţi depune mandatul de preşedinte, iar acum câteva zile v-aţi anunţat intenţia de a recandida pentru această funcţie. Nu credeţi că astfel de contraziceri pot să vă afecteze credibilitatea ca om politic?

Mircea Geoană: Dacă aş fi pierdut alegerile, ar fi fost cazul. Dar în condiţiile în care le-am câştigat şi ştim cu toţii că ele au fost fraudate masiv, evident că lucrurile stau puţin diferit. Oricum, pe fond, lucrurile sunt în aceeaşi logică, vom avea un congres la începutul anului viitor, în care şi eu şi echipa de conducere vom merge către partid şi voi cere să îmi reconfirme sau nu un nou mandat de preşedinte al PSD. Dacă ar fi fost înfrângere pe care să o recunoaştem şi să spunem că a câştigat Băsescu alegerile şi ne declarăm înfrânţi, era o situaţie, dar, în condiţiile în care există semne extrem de clare de fraudare masivă, nu cred că poţi reproşa că ai pierdut alegerile pe care de fapt le-ai câştigat.

Reporter: Vă veţi prezenta la alegerile de la Congres în aceeaşi logică a câştigătorului alegerilor fraudate ulterior?

Mircea Geoană: Nu, voi fi în logica unui lider de partid care a reuşit să adune peste cinci milioane două sute de voturi, ceea ce nu este o zestre electorală mică, a unui lider politic care înţelege că într-un moment greu este nevoie să ne adunăm rândurile şi nu să ne risipim, şi în al treilea rând cu un proiect pentru social-democraţia românească, un proiect pentru partidul nostru, pentru societate. În acest moment, ţara are nevoie, mai mult ca oricând, în primul rând, de contrapondere puternică la regimul Băsescu-Boc, care riscă să devină un regim autoritar şi periculos pentru democraţia noastră, în al doilea rând vocea stângii româneşti trebuie să se audă mult mai puternic şi mai autoritar, iar în al treilea rând, trebuie continuat în PSD ceea ce am început să fac în timpul mandatului meu, să mergem energic către modernizarea partidului şi definirea noastră ca un partid social-democrat modern şi european.

Reporter: Sună bine aceste deziderate legate de reforma şi modernizarea partidului. Dar aţi condus partidul cinci ani de zile, iar majoritatea alegerilor au fost pierdute: cele prezidenţiale, parlamentarele şi localele din Bucureşti. Practic, PSD a fost în opoziţie patru ani de zile. Vă întreb dacă, dincolo de modernizarea partidului, puteţi oferi PSD şi perspectiva guvernării.

Mircea Geoană: Am câştigat alegerile locale, iar dacă ţineţi minte în 2008, şi poate atunci am făcut o greşeală, la alegerile parlamentare am avut cel mai mare număr de voturi din România. Faptul că s-au evaporat şi atunci cinci procente între exit-poll-uri şi rezultatele finale ar fi trebuit să ne dea de gândit încă de pe atunci. Am câştigat alegerile europarlamentare din această vară. Este adevărat că de prea multă vreme există un echilibru între noi şi PDL, în care suntem uneori un pic în faţă, alteori un pic în urmă, dar cred că în acest moment modul în care domnul Băsescu şi domnul Boc înţeleg să îşi fructifice această victorie îndoielnică va face ca opoziţia şi PSD să devină o alternativă extrem de credibilă şi extrem de puternică pe termen foarte scurt. Vom avea alegeri în 2012, nu este atât de departe acest orizont, iar eu nu cred că guvernul Boc va putea să reziste mai mult de 2010, pentru că la tipul de abordare şi la tipul de probleme pe care le vom avea de înfruntat în 2010, cred că presiunea politică, socială şi economică va fi imensă la adresa guvernului Boc.

Reporter: Prelungesc răspunsul dumneavoastră cu o întrebare: PSD ar putea, în schimb, să mai reziste în opoziţie trei ani de zile? Au apărut deja unele semnale şi presiuni şi din teritoriu şi dinspre unii lideri, pentru o participare la guvernare.

Mircea Geoană: Momentul nu este uşor şi nici nu vreau să dau senzaţia că lucrurile sunt simple sau că tratăm cu uşurinţă acest moment dificil pentru noi. Dar în condiţiile în care ştii că ai câştigat alegerile, în condiţiile în care de o manieră nedreaptă şi frauduloasă lucrurile merg în altă direcţie, e un moment de descumpănire, de întrebare, de îndoială. Dar un partid mare şi puternic precum PSD, care are în spate milioane de voturi şi sute de mii de membri, reprezintă o forţă suficient de puternică pentru a rezista. Până la urmă, şi opoziţia este o zonă în care poţi să reconstruieşti, în care poţi să te identifici din punct de vedere politic şi probabil că va trebui să venim cu o ofertă care să ne facă şi mai atractivi. Iar ceea ce am început să facem la aceste alegeri, faptul că un lider social-democrat a reuşit în premieră să câştige Bucureştiul - e adevărat, la o diferenţă relativ mică, dar e o victorie...

Reporter: Dacă îmi permiteţi, e o victorie comună, nu doar a PSD, ci şi a PNL...

Mircea Geoană: E victorie importantă, este, dacă vreţi, spargerea unor tabuuri faţă de PSD pe care trebuie să le fructificăm în continuare. Faptul că am obţinut 99,3% din voturile pesediste şi multe voturi din alte zone care nu votau tradiţional cu PSD reprezintă un succes pe care trebuie să îl consolidăm în perioada următoare. Sunt convins că la alegerile viitoare PSD va putea să obţină peste 40%.

Reporter: Ce a lipsit PSD în aceşti patru ani de opoziţie ca să câştige şi ar putea să recupereze în următorii trei ani de opoziţie, în condiţiile în care la aceste alegeri a existat o conjuctură favorabilă, dumneavoastră având sprijinul mai multor partide?

Mircea Geoană: Voi continua să mă bazez pe sprijinul tuturor oamenilor din România care doresc o alternativă la regimul Traian Băsescu. De aceea, nevoia unui lider şi a unei structuri politice care să reprezinte o contrapondere la regimul Băsescu se va accentua. Există o imensă nemulţumire în societate şi nu s-a evacuat la reconfirmarea lui Băsescu şi la reconfirmarea guvernului Boc. În acest moment va trebui să capitalizăm această stare de nemulţumire din societate, dar nu în sens negativ, să aşteptăm să se erodeze Băsescu şi Boc, care sunt deja erodaţi în condiţiile în care mai mult de două treimi din români consideră că direcţia este greşită şi guvernarea trebuie schimbată. Noi avem de fructificat acest succes important, spargerea unor limitări ale PSD, dar şi să oferim unui proiect de construcţie de societate, a unui model social şi economic, de reformare a Constituţiei şi de reformare a statului care să reprezinte valorile noastre şi valorile mele ca lider politic. Într-un fel, contrastul atât de evident între mine şi Traian Băsescu va continua să fie o linie de demarcare foarte clară în societate.

Reporter: Credeţi că acest contrast este util în condiţiile în care într-o eventuală candidatură a dumneavoastră la prezidenţiale peste cinci ani nu vă veţi confrunta cu Traian Băsescu?

Mircea Geoană: Eu vorbesc de un anumit tip de a face politică. Sunt un lider mai modern decât Traian Băsescu şi suntem un partid mai modern decât PDL. Este evident că şi peste doi ani, la alegerile locale şi parlamentare, principalul nostru adversar va fi regimul Băsescu-Boc, deci în mod obligatoriu ne raportăm la acest tip de mandat pe care l-au avut în ultimii cinci ani plus încă un an sau doi. Deci, din punctul meu de vedere, a fi o alternativă la regimul Băsescu-Boc reprezintă un element definitoriu pentru termenul scurt şi mediu. Pentru alegerile din 2014, este evident că va fi un candidat al stângii în competiţie cu un candidat al dreptei. Cine vor fi cei doi, vom vedea. Voi fi eu unul din ei? Este foarte posibil. Nici Ronald Reagan nu a câştigat Preşedinţia din prima încercare, nici Mitterand, nici Chirac. Ideea că acest lucru este un exerciţiu izolat nu funcţionează în democraţiile dezvoltate. Este clar că lumea va resimţi nevoia unei alternative la regimul Băsescu-Boc şi cu toată modestia spun că eu şi partidul pe care îl conduc reprezentăm forţa care poate şi trebuie să fie o astfel de alternativă.

Vezi aici a doua parte a înregistrării video a interviului acordat de Mircea Geoană

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici