Video INTERVIU George Sharkov: România şi Bulgaria depind una de alta din punct de vedere informaţional

România şi Bulgaria, ca ţări vecine şi aliate în cadrul NATO, depind una de cealaltă şi din punct de vedere al infrastructurii informaţiei, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării, George Sharkov, consilier al ministrului Apărării din Bulgaria.

578 afișări

George Sharkov a vorbit, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), despre importanţa României şi a Bulgariei în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, despre vulnerabilităţiile Europei de Est şi despre ameninţările cibernetice.

"Observăm că aceleaşi tipuri de probleme tehnice sau atacuri tehnice, se adresează atât transporturilor, sistemelor de comunicaţii, cât şi sistemelor energetice, inclusiv distribuirea energiei nucleare sau a gazelor şi vieţii cotidiene, precum comerţul electronic şi serviciile bancare pe telefonul mobil, sănătăţii, toate serviciile de care depinde cetăţenii şi afacerile", a completat Sharkov.

Consilierul ministrului Apărării din Bulgaria a atins şi subiectul războiului hibrid din media.

"În zilele noastre, ştirile false nu sunt doar ştiri false, ci dezinformare, pentru că sunt manipulate foarte atent, foarte aproape de realitate. Aşa că, în special în contextul alegerilor europene sau locale în ţările din regiune, acest lucru seamănă mai degrabă cu o campanie bine organizată, posibil din mai multe surse, care vizează nord-estul", a mai declarat Sharkov.

Redăm interviul integral:

MEDIAFAX: În contextul actualelor evoluţii în securitate, ce rol ar putea România să aibă ca pol al stabilităţii în Europa de Est şi ca punct de legătură în cadrul Alianţei transatlantice?

George Sharkov: Din moment ce sunt din Bulgaria şi colaborăm în mod activ cu România, pot să vorbesc din punct de vedere colectiv despre Bulgaria şi România, despre această parte estică a Europei şi NATO. Sunt de părere că, având în vedere modul în care se dezvoltă situaţia politică, concentrându-se în special pe noi dimensiuni şi domenii ale ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi atacurilor complexe împotriva stabilităţii, economiei şi societăţilor noastre, este extrem de important ca acest flanc estic al NATO, această frontieră estică a Europei, să fie bine protejată şi organizată. Aceasta este o chestiune din punctul de vedere al apărării clasice. Cu toate acestea, în noi domenii precum cel cibernetic, al 5-lea domeniu, sau războiul hibrid, campaniile care au loc, campaniile de propagandă, conflictele hibride, aş spune, care au loc pe teritoriile noastre, împotriva cetăţenilor noştri, este foarte important ca fiecare aliat şi membru al UE să fie stabil, să aibă un nivel egal de securitate şi apărare a societăţii.

Asta înseamnă de asemenea înţelegerea suveranităţii, cât şi a securităţii colective, iar din moment ce suntem ţări vecine, depindem una de cealaltă, atât din punct de vedere al frontierei fizice, cât şi din cel al infrastructurii critice a informaţiei, a transportului şi alte servicii pentru cetăţeni, inclusiv al stabilităţii economice, financiare, sociale şi mass-mediei. Aşadar, trebuie să ne sincronizăm şi să colaborăm pentru a contribui la securitatea colectivă şi rezistenţei NATO şi UE.

MEDIAFAX: Consideraţi că Europa de Est este vulnerabilă în faţa ameninţărilor cibernetice?

George Sharkov: Ca în orice altă societate modernă, dependenţa noastră de tehnologie ne face mai vulnerabili. În plus, nu este vorba de sisteme izolate, ci de sisteme care sunt interconectate. În termeni ai Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor, privind serviciile digitale pentru cetăţeni sau societate, înţelegerea acestui sector esenţial este mult mai amplă decât ceea obişnuiam să numit infrastructură critică. Observăm aşadar că aceleaşi tipuri de probleme tehnice sau atacuri tehnice, se adresează atât transporturilor, sistemelor de comunicaţii, cât şi sistemelor energetice, inclusiv distribuirea energiei nucleare sau a gazelor şi vieţii cotidiene, precum comerţul electronic şi serviciile bancare pe telefonul mobil, sănătăţii, toate serviciile de care depinde cetăţenii şi afacerile.

Aşa că, intensificarea complexităţii provoacă intensificarea vulnerabilităţilor, din păcate, complică vulnerabilitate şi poate chiar să combine vectorii atacurilor multilaterale, faţă de cetăţenii noştrii, de afaceri, de guverne, autorităţi, iar din moment ce am mutat totul în spaţiul digital, este ireversibil. Spre exemplu, există o amplă dispută privind votul digital şi a maşinilor pentru votare, pentru că oamenii nu sunt convinşi că sistemele sunt suficient de securizate.Trebuie să luăm în considerare în acest domeniu nu doar practicile negative, dar şi lucrurile pozitive şi să le aplicăm.

MEDIAFAX: Ar trebui multiplicarea ameninţărilor cibernetice, precum atacuri cibernetice, propagandă şi aşa mai departe, să reprezinte un motiv major de îngrijorare?

George Sharkov: Atacurile cibernetice, dacă le considerăm infracţiuni, spre exemplu atacuri care au scopul de a obţine bani, iar dacă luăm în considerare intensificarea densităţii unor astfel de atacuri şi cunoaştem ţintele vizate, putem suspecta că nu mai sunt doar infracţiuni. Cu siguranţă unele dintre ele nu sunt direcţionate către profit financiar, sau alte avantaje, dar de obicei infractorii caută profit financiar prin mijloace foarte inventive, din păcate. Dar dacă luăm în considerare modul de dezvoltare al atacurilor, acestea nu mai au doar scopuri financiare. De asemenea, pot fi corelate cu alte tipuri de atacuri, precum războiul hibrid din media, manipulare, ştiri false. În zilele noastre ştirile false nu sunt doar ştiri false, ci dezinformare, pentru că sunt manipulate foarte atent, foarte aproape de realitate. Aşa că, în special în contextul alegerilor europene sau locale în ţările din regiune, acest lucru seamănă mai degrabă cu o campanie bine organizată, posibil din mai multe surse, care vizează nord-estul.

George Sharkov este consilier al ministrului apărării şi a fost coordonator naţional pentru securitatea informatică pentru guvernul bulgar 2014-2017, consilier al primului ministru în 2017. El a condus dezvoltarea strategiei naţionale de securitate cibernetică a Bulgariei , adoptată în 2016. Din 2003 este directorul executiv al Institutului European de Software - Centrul de Est din Europa, cu Laboratorul de Cyber Resiliency. Începând cu anul 2016, este şi şeful Laboratorului Cybersecurity din Sofia Tech Park. Este instructor şi evaluator pentru managementul calităţii software-ului, securitatea informatică şi rezilienţa (SEI / CERT RMM), calitatea software-ului de predare, securitatea informatică şi rezilienţa în afaceri la trei universităţi de vârf. Pionier în dezvoltarea ecosistemelor digitale, cercetarea cibernetică şi AI, susţinerea startup-urilor, competitivitatea digitală a IMM-urilor.

George Sharkov a participat la conferinţa pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării şi Securităţii a organizat marţi Conferinţa "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României", printre invitaţii de marcă la eveniment numărându-se experţi în securitate, militari de rang înalt şi membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici