Video INTERVIU - Philip Breedlove: Forţa plasată de Rusia la graniţele Ucrainei, foarte capabilă şi îngrijorătoare - VIDEO

Forţa plasată de Rusia la graniţele Ucrainei este foarte capabilă şi îngrijorătoare, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, Comandantul Forţelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, care a precizat că angajamentul NATO pentru apărarea colectivă a aliaţilor nu poate fi pus la îndoială.

4246 afișări

Generalul american a făcut, miercuri, venind din Afganistan, o escală de două ore la Baza Aeriană de la Kogălniceanu, pentru a se informa în legătură cu situaţia din zonă. La final, Philip Breedlove a acordat un interviu Agenţiei MEDIAFAX.

Comandantul Forţelor Aliate din Europa a afirmat că forţa plasată de Rusia la graniţa cu Ucraina este destul de mare, este bine echipată şi este pregătită şi, dacă va fi direcţionată, poate invada estul acestei ţări.

El a ţinut să sublinieze, pe de altă parte, angajamentul NATO legat de respectarea articolului 5 din Tratatul Alianţei, care prevede apărarea colectivă a membrilor.

De asemenea, Breedlove a apreciat ca foarte importantă contribuţia României - "această naţiune minunată" - la misiunile din Afganistan, precizând, de asemenea, că Deveselu este "o poveste de succes". Generalul american a mai spus că patrulele de supraveghere AWACS ale NATO survolează spaţiul aerian în fiecare zi, permiţând forţelor aeriene române, americane şi ale altor aliaţi NATO să înţeleagă care este situaţia reală.

Philip Breedlove a declarat că baza aeriană de la Kogălniceanu este importantă nu doar pentru trupele care vin şi pleacă din Afganistan, ci şi pentru că este o parte importantă a apărării în ansamblu din cadrul NATO.

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Philip Breedlove:

Reporter: Domnule general Breedlove, aceasta este a doua vizită la baza aeriană Kogălniceanu anul acesta. Care este importanţa acestei baze aeriene pentru operaţiunile NATO din Afganistan?

Philip Breedlove: Este importantă pentru mult mai multe lucruri decât ceea ce se întâmplă în Afganistan. În mod clar, această bază este foarte importantă pentru trupele care vin şi pleacă. Dar este importantă pentru NATO şi dintr-o perspectivă mai amplă, şi anume este o parte importantă a apărării în ansamblu din cadrul NATO şi a apărării acestei naţiuni minunate.

Reporter: Care este obiectivul principal al vizitei de astăzi?

Philip Breedlove: Am fost aici mai devreme, când abia începusem şi (baza - n.r.) nu era încă operaţională şi am considerat că este important să vin acum să văd cum evoluează lucrurile, unele misiuni, şi mi-au fost depăşite aşteptările, în câteva zile a fost un trafic foarte aglomerat. Sunt foarte mândru de două lucruri. În primul rând, de faptul că ei îşi îndeplinesc misiunea şi, în al doilea rând, de munca de echipă incredibilă a gazdelor române şi a partenerilor americani.

Reporter: Cum apreciaţi contribuţia României la misiunea NATO din Afganistan?

Philip Breedlove: Este foarte importantă. Soldaţii, cei din Forţele Navale, Aeriene care slujesc această ţară sunt importanţi pentru noi, ei participă alături de noi, faptul că se permite folosirea acestei baze face ca mişcarea trupelor noastre să fie mult mai uşoară. Este o contribuţie foarte solidă şi suntem mândri să ne facem datoria alături de fraţii şi surorile noastre din România.

Reporter: Consiliul Nord-Atlantic a aprobat un pachet de măsuri de securitate pentru aliaţii NATO din Europa de Est? Care sunt măsurile de securitate pentru România?

Philip Breedlove: În prezent, patrulele de supraveghere AWACS ale NATO survolează spaţiul aerian în fiecare zi, permiţând forţelor aeriene române, americane şi ale altor aliaţi NATO să înţeleagă care este situaţia reală. Pe teren, (sunt - n.r.) nu numai trupele de la această bază, dar şi puşcaşii marini din cadrul forţelor rotaţionale de la Marea Neagră, care au fost suplimentate luna trecută. Astăzi (USS) Taylor a pătruns în apele Mării Negre şi va continua exerciţiile şi interacţiunea cu România, dar şi cu alţi aliaţi NATO de la Marea Neagră. Deci pentru România, sunt toate cele trei componente, aeriene, navale şi de la sol ca parte a măsurilor de securitate.

Reporter: Este suficient?

Philip Breedlove: Pentru moment este suficient. Când am avansat acest pachet de măsuri, de asemenea am propus şi măsuri intermediare şi pe termen lung la care începem să lucrăm. Dar măsurile iniţiale aprobate pentru România, aeriene, navale şi la sol sunt de natură să ofere asigurări.

Reporter: În cazul unui scenariu în care Rusia anexează alte regiuni ale Ucrainei, cât de departe va merge NATO împotriva Rusiei?

Philip Breedlove: Cred că această decizie se va lua la nivel politic, de către Consiliul Nord-Atlantic. Ceea ce am susţinut, ceea ce este foarte clar este că angajamentul nostru din Art. 5 privind apărarea colectivă a aliaţilor noştri, precum România, nu poate fi pus la îndoială şi de aceea am propus aceste pachete de asigurări, precum cel pentru România, pentru ca toată lumea să înţeleagă angajamentul nostru clar faţă de Articolul 5, apărarea colectivă.

Reporter: Înaltul reprezentant al premierului român pentru proiecte economice şi de diplomaţie publică a declarat că România ar trebui să aibă o prezenţă militară permanentă pe teritoriul său. Ştiu că şi Polonia a cerut acelaşi lucru. Ce părere aveţi despre aceste solicitări?

Philip Breedlove: Cred că e ceva la care trebuie să ne gândim la Summitul (NATO) din toamnă. Vom vedea cum se derulează lucrurile în jurul Ucrainei, vom vedea ce efecte vor avea aceste măsuri pe termen mediu pe care le vom pune în aplicare şi apoi liderii noştri politici vor lua astfel de decizii.

Reporter: Aţi spus că ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei este o operaţiune militară, bine planificată şi bine organizată. Şi aţi mai spus că forţele ruse din jurul Ucrainei nu sunt plasate pentru exerciţii, ci sunt pregătite să invadeze. Credeţi că vor invada Ucraina?

Philip Breedlove: Nu m-aş hazarda să spun asta. Ceea ce vă pot spune - şi m-aţi citat deja - este că este sunt capabile. Această forţă este destul de mare, este bine echipată şi este pregătită şi, dacă va fi direcţionată, poate invada estul Ucrainei. E important să ne amintim prima parte a întrebării. Sunt multe poveşti care circulă şi noi trebuie să spunem clar ce se întâmplă în estul Ucrainei. Eu, Cartierul general al NATO, alte naţiuni, Marea Britanie, Departamentul de Stat al SUA, multe entităţi subliniază că forţele din estul Ucrainei sunt în realitate militare şi bine organizate. Deci, să nu facem greşeli în această privinţă. Şi nu cred că aceasta este o situaţie pe care să o tolerăm.

Reporter: A fost complicată situaţia din regiune de faptul că Transnistria a cerut să fie recunoscută de Rusia?

Philip Breedlove: Transnistria a făcut această cerere şi Duma rusă a proclamat faptul că trupele ruse trebuie să aibă grijă de cetăţenii de etnie rusă şi acest lucru clar complică lucrurile.

Reporter: În urmă cu câteva săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a spus că i-a avertizat pe aliaţii americani de pericolul schimbării atenţiei dinspre Europa/Europa de Est către Asia. Ce părere aveţi?

Philip Breedlove: Nu aş dori să comentez astfel de strategii la nivel înalt. Ce este important este că niciun singur soldat, puşcaş marin, membru al Forţelor Aeriene nu a părăsit Europa pentru a a se duce în Asia. Avem un angajament puternic faţă de aliaţii noştri din Europa. Aşa cum am mai spus, SUA sunt doar una dintre cele 28 de naţiuni care au făcut o proclamaţie puternică privind angajamentul lor faţă de Articolul 5, faţă de apărarea noastră colectivă. Ce cred eu este că trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce se întâmplă acum în Europa şi care sunt implicaţiile strategice, ce facem cu forţele noastre, unde sunt poziţionate, cât de pregătite sunt, cât de rapid pot răspunde pentru a face faţă ameninţărilor.

Reporter: Cum vedeţi Rusia? Credeţi că o o superputere aşa cum era în timpul Războiului Rece?

Philip Breedlove: Cred că voi evita această întrebare. Dar pot să spun că indiferent cum sunt catalogaţi ca naţiune, forţa pe care au plasat-o la graniţele Ucrainei este foarte capabilă şi foarte îngrijorătoare. Trebuie să respectăm asta.

Reporter: Va fi operaţional sistemul de la Deveselu în 2015 sau mai devreme?

Philip Breedlove: Deveselu este o poveste de succes. În prezent suntem în grafic şi ne încadrăm în buget. Merită să sărbătorim asta, pentru că nu se întâmplă prea des. Cred că Deveselu va avansa exact cum trebuie. Va avansa conform planului şi cred că este o minunată poveste de succes a parteneriatului dintre naţiunile noastre.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici