INTERVIU: Ridzi: Statutul nu-mi permite autosuspendarea. Nu Sulfina Barbu poate vorbi de integritate

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că s-ar fi autosuspendat din partid dacă statutul formaţiunii i-ar fi permis şi o critică pe Sulfina Barbu pentru "maliţiozităţile" la adresa sa, spunând că nu aceasta este în măsură să vorbească despre integritate în PDL

117 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Ridzi: Statutul nu-mi permite autosuspendarea. Nu Sulfina Barbu poate vorbi de integritate

INTERVIU: Ridzi: Statutul nu-mi permite autosuspendarea; nu Sulfina Barbu poate vorbi de integritate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Monica Iacob Ridzi spune că nici Sulfina Barbu nu a luat o decizie de a se "autosuspenda" din partid în momentul în care, din câte a auzit, a avut dosare penale

Ridzi precizează că nu va demisiona din Parlament, argumentând că statutul de parlamentar nu împiedică derularea procedurii în Justiţie în cazul său, precum şi că a fost aleasă prin vot uninominal, iar semnalele din partea alegătorilor din colegiul său din Hunedoara sunt că trebuie să-şi continue activitatea.

Ea se declară în favoarea propunerii lui Emil Boc referitoare la suspendarea din partid a celor trimişi în judecată, dar spune că şi-ar dori să aibă şi acum posibilitatea statutară de a se autosuspenda în faza de urmărire penală.

În ceea ce priveşte starea sa de sănătate, Monica Iacob Ridzi spune că a primit o parte din rezultatele investigaţiilor făcute la Viena, care confirmă diagnosticul pus în România şi că, în prezent, continuă tratamentul dur prescris de medici.

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de către Monica Iacob Ridzi:

Reporter: Doamnă Monica Iacob Ridzi, consideraţi justificată menţionarea numelui dumneavoastră, cazul dumneavoastră de la Direcţia Naţională Anticorupţie, alături de cazul deputatului PDL Dan Păsat în raportul privind justiţia publicat recent de Comisia Europeană ?

Monica Iacob Ridzi: Cu permisiunea dumneavoastră mă voi referi exclusiv la aspectele care mă vizează din raportul publicat recent de către Comisia Europeană şi trebuie, de la început, să menţionez faptul că există o serie de inexactităţi în acest raport. Aş menţiona cu titlu de exemplu susţinerea conform careia Parlamentul nu a permis percheziţia unui calculator personal care mi-a aparţinut. Această afirmaţie din raport nu este corectă, nu este vorba despre un calculator personal, ci despre un calculator al instituţiei. Nu este vorba despre un calculator pe care l-am folosit doar eu, ci de un calculator folosit şi de alte persoane, inclusiv de ministrul care mi-a urmat. De altfel, am atras atenţia Parlamentului, în punctul de vedere pe care l-am depus în scris, asupra acestui profund viciu de procedură.

De asemenea, aş menţiona că în raport nu se arată faptul că nu a fost blocat actul de justiţie, nu a fost analizat faptul că eu însămi am cerut Parlamentului să voteze pentru avizul de începere a urmăririi penale în dosarul DNA acum peste un an şi jumătate, nu se menţionează faptul că eu însămi am pus la dispoziţia procurorilor atât adresele de e-mail, cât şi parolele aferente. De asemenea, aş spune că mă aşteptam ca în raportul Comisiei Europene să fie analizate şi viciile activităţii procurorilor DNA. Vă rog să observaţi că se pune accent nu atât pe inutilitatea solicitărilor procurorilor în ceea ce mă priveşte, nu atât pe împrejurarea că mecanismul controlului reciproc al puterilor funcţionează în România, nu atât pe faptul că, poate, şi eu am dreptatea mea în a-mi susţine nevinovăţia, cât mai ales pe împrejurarea, falsă de altfel, că justiţia ar fi fost blocată şi că procurorii au întotdeauna dreptate în tot ceea ce cer.

Reporter: În ultima perioadă se tot discută despre "autosuspendări" din PDL. Sulfina Barbu, colega dumneavoastră, v-a cerut vineri să vă "autosuspendaţi" din partid pentru că, oricum, după CNC, veţi fi suspendată de drept. Veţi recurge la un astfel de gest?

Monica Iacob Ridzi: Pot să vă spun că m-aş fi "autosuspendat" deja dacă aş fi avut această posibilitate statutară. Aş vrea să fac o menţiune: în statutul actual al PDL nu există posibilitatea "autosuspendării", nu există această noţiune, a "autosuspendării". Cei care-mi cer vehement să mă "autosuspend" fie nu cunosc prevederile statutului, fie mă împing să încalc statutul PDL, pe care, după 14 ani de politică în acelaşi partid, am pretenţia că îl cunosc. Doresc să vă spun din capul locului ca sunt de acord cu propunerea colegilor mei şi susţin şi eu să se introducă în statut principiul suspendării de drept a tuturor membrilor de partid care au fost trimişi în judecată. Aceasta este propunerea colegilor care se va discuta la CNC. Însă, mai mult decât atât, eu le cer public colegilor să analizeze şi o altă modificare pe care eu o propun, şi anume să fie introdusă, pe lângă principiul suspendării de drept din partid a celor trimişi în judecată, şi instituţia "autosuspendării", ca o posibilitate pentru persoanele pentru care s-a început urmărirea penală (cum este şi cazul meu) de a nu afecta imaginea partidului.

După cum ştiţi, în cazul meu, s-a început urmărirea penală de peste un an şi jumătate, nu am fost trimisă în judecată, însă voi lua decizii ţinând de "autosuspendarea" mea doar când ele vor avea acoperire într-o normă a statutului PDL, şi vă asigur că o voi face. Am luat de-a lungul ultimului an decizii personale care nu pot fi contestate. Decizia mea, de exemplu, de a mă retrage din funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL, tocmai pentru că nu am vrut să trag partidul după mine cum se spune, a fost decizia mea de a mă retrage total din declaraţiile publice din ultimul an şi jumătate tocmai pentru că nu am vrut prin prezenţa mea în spaţiul public să afectez imaginea partidului. Au fost decizii pe care eu le-am luat în sensul în care nu mi-am dorit să afectez imaginea PDL.

Reporter: Să înţeleg că agreaţi acea propunere pe care a lansat-o domnul Emil Boc în sensul să se suspende din partid cei care vor fi trimişi în judecată, prin rechizitoriu?

Monica Iacob Ridzi: Da, o agreez, o susţin, dar nu vreau sa ajung în această situaţie de a fi suspendată de drept la trimiterea în judecată, ci vreau să am posibilitatea statutară de a mă autosuspenda acum, în faza de urmărire penală. Ori, această posibilitate, în prezent, nu este prevăzută de statutul partidului.

Reporter: Şi dacă veţi fi scoasă de sub urmărire penală ?

Monica Iacob Ridzi: Dacă voi fi scoasă de sub urmărirea penală, voi analiza la acel moment şi voi lua o decizie, evident, în consonanţă cu statutul partidului.

Reporter: Tot se discută preventiv, despre "autosuspendări", "suspendări", veţi lua în calcul în acest context o eventuală demisie din Parlament pentru a permite desfăşurarea procesului dumneavoastră?

Monica Iacob Ridzi: Pentru început, vreau să mai clarific încă o dată că nu se pune problema ca prezenţa mea în Parlament să nu permită desfăşurarea procesului meu. Dimpotrivă, procesul penal a început odată cu începerea urmăririi penale faţă de mine, aspect pe care chiar eu l-am solicitat în Parlament. Desigur, pot fi trimisă în judecată, pentru asta nu este necesar vreun aviz al Parlamentului şi nici să îmi dau demisia din Parlament. De altfel, ca să închidem odată pentru totdeauna acest subiect, arăt că niciodată nu îmi voi pune problema demisiei mele din Parlament şi vă spun doar câteva argumente în acest sens. În primul rând, am fost aleasă, într-un sistem de vot uninominal, în colegiul pe care-l reprezint, de 54% dintre alegători, în condiţiile în care PDL în judeţul Hunedoara avea aproximativ 25%.

În al doilea rând, cred că primii care ar trebui să mă judece sunt alegătorii mei, iar semnalele din colegiul meu sunt că trebuie să-mi continui activitatea în Parlament, trebuie să continui să-i susţin şi bineîneţeles că pentru mine contează foarte mult ceea ce spun cei care până la urmă m-au desemnat să-i reprezint în Parlamentul României. Mi se par nedrepte, cel puţin nedrepte, afirmaţiile Sulfinei Barbu, pentru că m-aţi întrebat anterior ce părere am despre declaraţiile dumneaei, legate de o posibilă autosuspendare a mea. În primul rând, nu cred că doamna Sulfina Barbu este în măsură să vorbească despre integritate în cadrul PDL, atâta timp cât nici domnia sa nu a luat o decizie de a se "autosuspenda" din partid în momentul în care, din câte am auzit, a avut dosare penale.

Nu pot să accept maliţiozităţile domniei sale de genul «Monica Iacob Ridzi ar trebui să prindă curaj şi să urmeze exemplul altor deputaţi care s-au autosuspendat». În al doilea rând, i-aş recomanda doamnei Sulfina Barbu să fie mai moderată în discursul public şi i-aş sugera ca, în calitate de comunicator al partidului, să evite accesele unui discurs "de opoziţie". În plus, aş ruga-o pe doamna Barbu să îşi regleze tirul abilităţilor comunicaţionale mai puţin pe cazul Ridzi, şi mai mult pe alte cazuri, pe cazul Nemirschi de exemplu, despre care toată lumea a uitat, mai ales că domnia-sa a fost şi preşedintele unei comisii de anchetă ineficiente.

Reporter: Remarc că cele mai acide acuzaţii, mă rog, referiri la adresa dumneavoastră vin din partea femeilor PDL.

Monica Iacob Ridzi: N-aş putea spune asta. Eu vă spun un singur lucru, spre deosebire de alţi colegi sau colege care au avut declaraţii publice, doamna Sulfina Barbu a fost singura care nu a avut minima decenţă să-mi asculte argumentele. Toţi ceilalţi colegi au vorbit cu mine în prealabil, tete-a-tete, mi-au ascultat argumentele şi, chiar dacă au avut alte opinii decât mine, eu le respect punctele de vedere şi le mulţumesc pentru eleganţa lor. Prin urmare, chiar cred că ar fi colegial şi corect să ne ascultăm argumentele, să discutăm înainte, şi ulterior, normal, fiecare este liber să vorbească în spaţiul public orice consideră.

Reporter: Să înţeleg că şi cu Monica Macovei ati avut o astfel de discuţie prealabilă înainte de a-şi lansa ea atacul la adresa dumneavoastră ?

Monica Iacob Ridzi: Dezamăgirea mea a fost generată doar de agresivitatea comunicaţională a Sulfinei Barbu.

Reporter: O altă temă de discuţie apărută este cea despre separarea funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid. Ce părere aveţi ? Pentru care dintre funcţii, dacă vreţi să comentaţi, ar trebui să opteze domnul Emil Boc ?

Monica Iacob Ridzi: Dacă se va ajunge la o separare a celor două funcţii, va fi decizia personală a domnului Emil Boc pentru care din funcţii va opta. Cu siguranţă va avea o discuţie şi cu colegii de partid, dar pot să vă spun că separarea sau nu a celor două funcţii este o decizie politică, o decizie pe care cu siguranţă Partidul Democrat Liberal o va lua şi în urma unor consultări în interiorul partidului. Probabil că este o opţiune, dar nu vreau să mă lansez eu în declaraţii în acest sens, este o temă tot mai des discutată în interiorul partidului aceea de a separara cele două funcţii.

Reporter: E mai "sănătos"...Revenind la sănătate, v-aş întreba despre situaţia dumneavoastă medicală, având în vedere că în ianuarie aţi anunţat pe blogul personal că veţi fi supusă unei biopsii osteo-medulare la o clinică din Viena. Aţi primit rezultatul şi care este situaţia dumneavoastră din punct de vedere al sănătăţii acum ?

Monica Iacob Ridzi: Am primit un rezultat parţial, doar. Da, am fost internată în ianuarie într-o clinică din Viena şi aştept încă o parte din rezultate. Rezultatele pe care le-am primit până în acest moment confirmă diagnosticul din România, urmează să trimit la Viena şi biopsia pe care medicii din România mi-au făcut-o pentru a o compara cu biopsia din luna ianuarie de la Viena şi, după ce se vor finaliza şi aceste ultime comparaţii şi analize pe care medicii le vor face, voi primi cu siguranţă şi un raport medical complet şi voi şti exact care este diagnosticul final. Continui, însă, tratamentul dur prescris de medici şi încerc, pe cât posibil, să ţin cont de recomandările lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici