Video INTERVIU - Zgonea: PSD susţine ca AEP să preia organizarea alegerilor în Diaspora. MAE va fi colaborator - VIDEO

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că PSD susţine, în Comisia de Cod Electoral, ca AEP să preia organizarea alegerilor în Diaspora, în timp ce MAE va colabora cu AEP, care va fi „integrator unic”.

217 afișări

Zgonea a precizat că acest lucru este susţinut şi de către premierul Victor Ponta şi că a existat, în acest sens, o discuţie şi cu conducerea AEP.

„Primul-ministru al României, cu care am avut o discuţie acum câteva zile, şi PSD susţin această procedură. Am avut o discuţie şi cu preşedintele AEP. În acest moment, AEP e capabilă, ca autoritate, să preia toate aceste funcţii”, a spus Zgonea.

El a arătat că AEP va stabili, pe viitor, cu MAE unde sunt comunităţile de migraţie şi, pe baza registrului electoral pe care îl are în acest moment în coordonare, va face „în oglindă” un registru electoral de evidenţă a cetăţenilor din Diasporă pe baza căruia va cere de la autorităţile străine acordarea posibilităţii de a organiza secţii de votare.

Zgonea a precizat şi care este viziunea PSD în ceea ce priveşte organizarea, pe viitor, a alegerilor în Diaspora.

„Românul trebuie să fie predictibil. Trebuie să ştie: eu, pe voinţa mea, mă înscriu pe lista electorală, când depăşesc cinci mii la Mallorca sau la Barcelona sau în sudul Italiei, în momentul respectiv ştiu că statul român se duce şi vorbeşte cu statul italian, iar primăria îmi pune la dispoziţie o secţie de vot şi duminica, atunci când sunt alegeri, votez la mine în comunitatea de migraţie”, a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, care prezidează şi Comisia de Cod electoral, a precizat că cetăţenii din străinătate vor trebui să solicite AEP să fie transferaţi din registrul electoral naţional în registrul electoral din Diasporă.

„Aceste instrumente sunt necesare statului român. MAE nu mai are competenţe şi AEP are aceste competenţe – ea dialoghează pe toate chestiunile care sunt strict legate de actul electoral”, a spus Zgonea.

El a explicat şi cum vede PSD posibilitatea de a construi secţii de vot în străinătate.

„V-am explicat, AEP ia puterea, ea gestionează registrul electoral, ea ştie fiecare listă electorală permanentă din fiecare localitate. Face un portal, ca să fie uşor pentru români, cu MAE, lansează informaţia către românii care se află în Diasporă, ei se înscriu până la o anumită dată, cu 30 de zile înainte de alegeri, şi automat se duce la MAE spaniol sau italian sau francez sau oriunde avem comunitate de migraţie şi cere secţii de vot acolo şi în loc de 3-400, noi vom avea sute de secţii de vot în mijlocul comunităţii”, a afirmat Zgonea.

El a precizat că PSD susţine, totodată, informatizarea secţiilor de vot din România şi din Diaspora.

Interviul integral cu Valeriu Zgonea va fi difuzat la ora 13.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici