Iohannis a decorat trei foşti deţinuţi politici. Elena Arnăuţoiu: Urmaşii noştri să nu uite istoria

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat miercuri trei foşti deţinuţi politici - Elena Ion Arnăuţoiu, Nicolae Ciurică şi Nicolae Tomaziu- cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

718 afișări
Imaginea articolului Iohannis a decorat trei foşti deţinuţi politici. Elena Arnăuţoiu: Urmaşii noştri să nu uite istoria

Iohannis a decorat trei foşti deţinuţi politici. Elena Arnăuţoiu: Urmaşii noştri să nu uite istoria

"Se spune că «rezistenţe mari şi piedici mari se opun în lumea asta numai unei voinţe mari».Sunteţi un monument de jertfă şi suferinţă, un simbol în viaţă al opoziţiei faţă de regimul totalitar, drept pentru care vă asigur de preţuirea mea şi a generaţiilor de astăzi. Vă rog să acceptaţi aceste decoraţii ca o modestă recunoaştere a suferinţelor pe care le-aţi îndurat", a spus preşedintele după ceremonia de decorare.

Preşedintele a amintit că în prima zi de mandat a ales să decoreze un fost deţinut politic şi a subliniat că este o onoare să decoreze trei persoane cu vârste cuprinse între 85 şi 100 ani care "îşi poartă anii cu atâta nobleţe şi seninătate."

De asemenea, şeful statului a dat asigurări că va face în continuare tot ce îi stă în putere ca memoria celor care au luptat împotriva regimului comunist să fie onorată şi cultivată.

''Daţi-mi voie să vă felicit încă o dată pentru această distincţie şi să vă asigur că voi face în continuare tot ce îmi stă în putere ca memoria celor care au luptat împotriva regimului comunist să fie onorată şi cultivată, atât de către membrii societăţii româneşti, cât şi de către o instituţie serioasă: un Muzeu al comunismului, proiect care va prinde contur cât de curând'', a subliniat Iohannis.

Elena Arnăuţoi i-a mulţumit preşedintelui că este alături de foştii deţinuţi şi că nu a uitat suferinţa înaintaşilor şi a dedicat distincţia părinţilor şi fraţilor săi.

"Ei merită cu prisosinţă această decoraţie şi în plus de aceasta tuturor celor care au murit în lagăre şi în închisori (...) ca să apere credinţa şi demnitatea şi libertatea poporului român merită cu adevărat, cum aţi spus şi dumneavoastră, că preţuiţi jertfa lor şi sacrificiile făcute de ei. Aş vrea ca urmaşii noştri să nu uite istoria şi să nu uite jertfa înaintaşilor", a spus Elena Arnăuţoiu, sora lui Toma şi Petre Arnăuţoiu, care au condus grupul de rezistenţă anticomunistă din comuna Nucşoara, judeţul Argeş.

Nicolae Ciurică este ultimul supravieţuitor al rezistenţei anticomuniste din Munţii Banatului şi a trăit patru ani în munţi, vânat de miliţie.

Nicolae Tomaziu este ultimul supravieţuitor al lagărului de muncă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră a împlinit anul acesta 100 de ani. În 1947 a fost arestat pentru uneltire împotriva ordinii sociale, fiind condamnat la şapte ani de închisoare - la Jilava, Văcăreşti şi Canal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici