Iohannis: Acordul de retragere negociat de UE27 şi Marea Britaniei, cel mai eficient mecanism

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, vineri, ministrului Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Jeremy Hunt, că acordul de retragere negociat de UE şi UK este cel mai eficient mecanism pentru garantarea drepturilor cetăţenilor europeni.

122 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Acordul de retragere negociat de UE27 şi Marea Britaniei, cel mai eficient mecanism

Iohannis: Acordul de retragere negociat de UE27 şi Marea Britaniei, cel mai eficient mecanism

„În contextul deciziilor luate de Parlamentul britanic la 29 ianuarie a.c. referitoare la continuarea procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că o retragere fără un acord va avea consecinţe negative semnificative atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru statele membre UE. Preşedintele României a arătat că Acordul de Retragere negociat de UE27 şi Marea Britanie este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor UE care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie”, a informat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă, ulterior întâlnirii pe care şeful statului a avut-o la Cotroceni cu oficialul străin.

Preşedintele Iohannis i-a transmis oficialului britanic a subliniat că relaţia bilaterală nu trebuie să fie influenţată negativ de procesul Brexit. Şeful statului s-a exprimat în favoarea consolidării parteneriatului strategic bilateral.

„Preşedintele României s-a exprimat în favoarea consolidării Parteneriatului Strategic bilateral, fiind necesară intensificarea cooperării în domeniul politicii externe, al securităţii, inclusiv în cadrul NATO şi pe Flancul Estic al Alianţei. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea puternică a României, şi a sa personală, pentru NATO şi relaţia transatlantică, evidenţiind totodată importanţa unei împărţiri corecte a responsabilităţilor (fair burden sharing) în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare. Această abordare a fost împărtăşită de ministrul de externe al Regatului Unit, fiind subliniat faptul că ambele state alocă 2% pentru apărare şi sprijină ferm consolidarea NATO şi a relaţiei transatlantice”, potrivit sursei citate.

Iohannis i-a mai spus ministrului de Externe britanic că ţara noastră susţine întărirea parteneriatului UE-NATO, inclusiv în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE. Şeful statului a pledat, în acest sens, pentru evitarea duplicărilor şi promovarea complementarităţii.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul comunităţii româneşti din Marea Britanie la întărirea relaţiei bilaterale şi importanţa pe care România o acordă protecţiei drepturilor cetăţenilor săi din Marea Britanie, în contextul Brexit. Astfel, Preşedintele României a evidenţiat gradul ridicat de integrare a comunităţii româneşti în societatea britanică, precum şi valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce ţării gazdă. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că protejarea drepturilor cetăţenilor români a fost şi rămâne principala prioritate pe care România a urmărit-o în cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, arată sursa menţionată.

Iohannis a adăugat că indiferent de cum vor evolua negocieri UE-UK, în perioada următoare, cetăţenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât şi cei britanici din UE27, trebuie să rămână o prioritate.

La rândul său, Jeremy Hunt i-a transmis preşedintelui Iohannis că apreciază eforturile sale privind menţinerea şi consolidarea statului de drept în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici