Iohannis: Am un optimism moderat privind intrarea în Schengen. Evoluţiile din Parlament nu ajută

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în legătură cu aderarea la Schengen, că are "un optimism moderat", el menţionând însă că ultimele evoluţii din Parlament, în care anumite solicitări venite din partea justiţiei au fost respinse, "nu ne ajută absolut deloc".

173 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Am un optimism moderat privind intrarea în Schengen. Evoluţiile din Parlament nu ajută

Iohannis: Am un optimism moderat privind intrarea în Schengen. Evoluţiile din Parlament nu ajută (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iohannis a fost întrebat, în conferinţa de presă susţinută cu ocazia a 100 de zile de la preluarea mandatului, ce şanse are România să fie primită în Schengen anul acesta.

"Acest deziderat şi l-a stabilit România de mai multă vreme, doar că nu s-a realizat, din varii motive legate de MCV şi alte lucruri. Am discutat aceste chestiuni cu liderii importanţi pe care i-am întâlnit în aceste 100 de zile şi pot să spun că am un optimism moderat. Există şanse, însă nu certitudini, că în viitorul apropiat aceste chestiuni se pot rezolva", a spus el.

"Însă ultimele evoluţii din Parlament în care anumite solicitări au fost respinse nu ne ajută absolut deloc", a continuat Klaus Iohannis.

Preşedintele a fost de asemenea întrebat dacă susţine ridicarea MCV pentru România.

"Eu am susţinut şi susţin în continuare ridicarea MCV pentru România, am discutat aceste lucruri şi la Bruxelles există deja la foarte multe personalităţi relevante convingerea că MCV trebuie să se finalizeze în acest mandat al Comisiei Europene. Se va renunţa gradual, ei numesc acest proces phasing out, adică să se termine nu dintr-odată, ci în mai multe etape, şi sunt destul de optimist în această privinţă că aşa se va întâmpla", a menţionat şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici