Iohannis anunţă că românii din Marea Britanie sunt protejaţi atât în caz de Brexit cu acord cât şi fără acord

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi protejate în cazul unui Brexit cu acord sau fără. Preşedintele a mai afirmat că din discuţiile pe care le-a avut cu ultimii doi prim-miniştrii britanici reiese că se doreşte protejarea drepturilor bilateral.

671 afișări
Imaginea articolului Iohannis anunţă că românii din Marea Britanie sunt protejaţi atât în caz de Brexit cu acord cât şi fără acord

Iohannis: Românii din Marea Britanie sunt protejaţi atât în caz de Brexit cu acord cât şi fără acord

"Suntem de părere că de departe cea mai bună variantă este un Brexit cu acord şi am văzut în ultimele luni o tendinţă de acceptare a acestei abordări şi în partea cealaltă a Marii Britanii. Însă, acolo sunt alegeri pe 12 decembrie.În seara de 12 seara de consiliu com ştii primele rezultate estimative şi ne vom da seama cum vor evolua lucrurile. Eu cred în continuare, că va prevala înţelepciunea politică şi Brexit-ul se va produce la sfârşitul lui ianuarie cu un acord. Niciun român nu trebuie să aibă emoţii în ce priveşte statutul pe care îl va avea după Brexit. Drepturile la muncă, a asigurări sociale, pensii şi aşa mai departe sunt foarte bine protejate", a declarat Klaus Iohannis, miercuri, după întâlnirea cu preşedintele ales al Consiliului European Charles Michel.

Preşedintele Iohannis a mai spus că românii din Marea Britanie nu vor fi afectaţi de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, fiind de părere că se poate ajunge la una cord cooperabil cu Marea Britanie pentru a proteja drepturile românilor care lucrează acolo.

"În cazul mai puţin probabil, dar nu poate fi exclus,al unui Brexit fără acord vom fi în situaţia de a negocia aceste drepturi într-un cadru bilateral. Şi în această situaţie sutnem bine pregătiţi. Am avut discuţii aprofundate, detaliate cu prim-miniştrii britanici şi cu doamna May şi cu actualul prim-ministru şi am constatat că există o dorinţă de protejare a drepturilor cetăneţenilor în bilateral şi în acest context nu am nicio emoţie că vom ajunge foarte rapid la un acord cooperabil şi care îi va proteja pe românii din Marea Britanie. Românii vor fi protejaţi în ambele situaţii şi nu văd niciun motiv de îngrijorare. Repet ca prefer un bredix cu acord dar noi România suntem pregătiţi şi de a doua varianta", a mai spus Iohannis.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europenă pe 31 ianuarie 2020 dacă premierul Boris Johnson va obţine majoritatea în urma alegerilor de luna viitoare, astfel încât să poată să obţină ratificarea în Parlament a Acordului său cu Blocul comunitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iohannis,
michel,
brexit

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici