Iohannis avansează pentru prima oară o dată de relaxare a măsurilor şi „desfiinţează” planul făcut de Institutul condus de Streinu Cercel: Un contraexemplu. Nu venim cu astfel de măsuri totalitare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că după data de 15 mai, în funcţie de modul în care va arăta situaţia noilor infectări cu virusul SARS-Cov-2, putem vorbi de măsuri de relaxare a restricţiilor. Şeful statului a criticat dur planul făcut de Institutul condus de Streinu Cercel, şi publicat de presă, „un contraexemplu” pe care Guvernul nu şi l-a asumat şi care propune, în opinia lui, măsuri totalitare şi inacceptabile.

14417 afișări
Imaginea articolului Iohannis avansează pentru prima oară o dată de relaxare a măsurilor şi „desfiinţează” planul făcut de Institutul condus de Streinu Cercel: Un contraexemplu. Nu venim cu astfel de măsuri totalitare

Şedinţă de evaluare în timpul stării de urgenţă la Cotroceni. Iohannis face declaraţii LIVE pe Mediafax

Iohannis a spus că este timpul să ne gândim la ceea un plan de relaxare, însă doar atunci când condiţiile vor fi îndeplinite.

„Acum este în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai. Deci după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci în faza de relaxare”, a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, relaxarea va fi făcută în paşi, nu va exista o relaxare dintr-odată, mai ales să specialiştii spun că virusul nu va dispărea.

„Trebuie să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni însă se hotărăsc baza dovezilor ştiinţifice şi medicale de către politicieni de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu de către Ministerul Sănătăţii, cu cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către autorităţile care se ocupă concret de aceste chestiuni, voi face eu declaraţii, va face premierul declaraţii, va face ministrul Sănătăţii declaraţii, vă face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iar se lucrează pe un parchet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declaraţii”, a mai spus preşedintele României.

Preşedintele Iohannis a criticat planul de relaxare apărut în media şi făcut de Institutul condus de medicul Adrian Streinu-Cercel, „făcut de cineva care vrea să se profileze poate politic”. Şeful statului a numit aberantă, inacceptabilă şi totalitară iniţiativa prin care persoanele peste 65 de ani să trebui stea încă trei luni în carantină. 

„În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel şi am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de cum nu, care venea să explice ce trebuia făcut”, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că persoanele în vărstă nu vor fi carantinate, aşa cum prevedea planul de relaxare publicat de Institutul "Matei Balş".

„A apărut o idee care a dus la foarte multă nelinişte şi vreau să vă spun clar cum stăm aici.Într-un astfel de plan cineva propunea de exemplu o măsură aberantă ,altfel nu pot să-i spun, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi să fie duse în zone carantine. Aşa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil!”, a mai spus preşedintele. Preşedintele a catalogat aceste măsuri ca fiind totalitare.

„În niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare”, a subliniat Iohannis.

Doctorul Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială.

Proiectul intitulat “Programul “VACANŢA MARE” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19” conceput de Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” şi primit de MEDIAFAX propunea ca persoanele peste 65 de ani să fie izolaţi încă trei luni.

 


Principalele declaraţii ale preşedinelui Iohannis:

- Dragi romani, vreau sa va multumesc pentru ca ati respectat masurile impuse de autoritati. Sunt bucuros sa constat ca am reusit cu totii impreuna sa facem ce ne-am propus. Vreau sa va multumesc si bisericilor, preotilor care au avut o contributie semnificativa in a organiza ceremoniile religioase. Multumiri se cuvin si autoritatilor care au fost prezente.

 -Multumiri speciale medicilor si personalului medical

 - in acest context general foarte bun au fost cateva chestiuni cu iz clar negativ si vreau sa condamna acele manifestari violenta care aufost putine dar vizibile. Au fost oameni care nu au inteles de ce trebuie sa respecte normele. Autoritatile au intervenit ferm. Nu putem sa toleram astfel de manifestari violente, de incalcari ale normelor.

- este foarte clar ca acolo unde nu se respecta trebuie intervenit prompt si ferm. Este timpul sa ne gandim la ceea ce se numeste un plan de relaxare atunci cand conditiile vor fi indeplinite. E in vigoare un decret penru starea de urgenta care se termine pe 15 mai. Dupa 15 mai daca numarul de infectate scade, daca numarul de decese scade este clar ca putem sa intram intr-o faza de relaxare.

 - vreau sa spun de la inceput ca aceasta relaxare va fi facuta in pasi. Nu va exista o relaxare dintr-o data

 - aceste chestiuni vor fi discutate in detaliu cu specialistii, cu comitetul stiintific, cu cei care sunt implicati in gestionarea epidemiei. Aceste lucru vor fi aduse la constinta publicului. Vom face cu totii declaratii. Pe partea economica Ministrul Economiei va face si el declaratii.

 - in niciun caz aceste masuri nu vor fi anuntate de cineva care vrea sa se profileze in politic. Am avut in aceste zile un contraexemplu de asa nu de la un institut. Nu poate fiecare institut sa vina cu un plan propriu sa vina si sa il puna pe masa si sa spuna ca asa se va intampla.

 - intr-un astfel de plan cineva propunea o masura aberanta, cum ca persoanele peste 65 de ani sa fie carantinate. Asa ceva nu se va intampla. E inacceptabil. Traim intr-o societate libera, o societate care se protejeaza impotriva epidemiei

 - Stati linistiti! Nu vine nimeni sa va impuna lucruri inumane! Atunci cand va fi nevoie vom veni si va vom explica ce masuri vor fi luate. In niciun caz statul nu va veni sa impuna astfel de masuri inumane care nici nu trebuie discutate intr-o societate din sec. 21.

 - panica e ultimul lucru de care avem nevoie. Toata lumea trebuie sa fie responsabila, inclusiv oamenii care sunt considerati experti. Lucram la un plan cu guvernul Orban. Dupa 15 mai vom incepe sa implementam masuri de relaxare. Aceste masuri vor fi graduale.

 - E nevoie de o evaluare economica pentru ca dorim sa repornim economia Romaniei. E important sa intelegem ca relaxare inseamna ca autoritatile se vor implica mai putin in viata fiecaruia. Responsabilitatea revine fiecaruia dintre dumneavoastra.

 - Este prea devreme sa relaxam acum aceste masuri.  Ceea ce am detaliat se refera la perioada de dupa 15 mai. Aceste masuri vor fi luate de guvernanti impreuna cu mine. Impreuna vom trece cu bine peste aceasta epidemie. Va multumesc!

 


Preşedintele a schimbat decorul, iar pe membrii Guvernului i-a primit într-o sală în care mesele sunt dispuse circular, ca la şedinţele ONU.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iohannis,
şedinţă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici