Iohannis: Avem o lungă şi bogată tradiţie de parteneriat şi prietenie între România şi Franţa

Preşedintele Iohannis subliniază, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, faptul că există "o lungă şi bogată tradiţie de parteneriat şi prietenie" între România şi Franţa şi crede că "avem în faţă un drum lung, un viitor în care vom fi împreună, (...) vom face faţă provocărilor".

315 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Avem o lungă şi bogată tradiţie de parteneriat şi prietenie între România şi Franţa

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze, mesaj adresat participanţilor la recepţia organizată de Ambasada Franţei la Bucureşti de către consilierul prezidenţial Ion Oprişor.

"Îmi face o deosebită plăcere să adresez, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze, în numele poporului român şi al meu personal, cele mai calde felicitări poporului francez prieten. Ziua de 14 iulie a devenit mai mult decât o sărbătoare a Franţei. Pentru toţi cei care îşi dedică întregul efort promovării idealurilor de libertate, egalitate, fraternitate ale Revoluţiei franceze, 14 iulie este un moment aparte", se arată în mesajul şefului statului.

Potrivit lui Iohannis, Franţa şi România sunt "profund legate" prin istorie, limbă şi cultură, prin numeroase experienţe comune şi printr-o afinitate specială construită în decursul istoriei, inclusiv recente.

"Legătura strânsă între ţările noastre îşi găseşte expresia pragmatică în Parteneriatul Strategic, formalizat în 2008, dar care reflectă o realitate mult mai veche. Este un cadru potrivit pentru a întări relaţia noastră bilaterală în cele mai diverse domenii - politic, economic, educaţional, energie sau sănătate. Între popoarele român şi francez există şi un tip de deschidere reciprocă, care face posibilă o relaţie previzibilă, bazată pe încredere, în beneficiul ambelor ţări", a subliniat preşedintele, arătând că s-a bucurat să constate personal acest "sentiment de deschidere şi încredere" cu ocazia vizitei sale la Paris, pe 10 februarie.

În mesajul lui Klaus Iohannis se arată că el crede "cu tărie" că relaţia bilaterală dintre Franţa şi România poate să consolideze, de asemenea, şi Uniunea Europeană, într-un moment în care unitatea şi solidaritatea sunt mai necesare ca oricând.

"Principiu fundamental al Uniunii Europene, solidaritatea ne cheamă astăzi să acţionăm în numele ei şi să arătăm că statele europene au puterea de a lucra împreună într-un mediu complex. Succesele acestei construcţii europene sunt numeroase şi trebuie să recunoaştem şi să onorăm rolul Franţei în acest sens. Franţa şi-a asumat întotdeauna şi s-a aflat mereu în prima linie pentru apărarea principiilor libertăţii, egalităţii şi fraternităţii. Acest lucru a fost pus în evidenţă şi recent, cu ocazia atacurilor împotriva esenţei însăşi a acestor valori, comise în numele unui extremism transformat în terorism. Atacurile infame din Franţa, din lunile ianuarie şi iunie ale acestui an, au demonstrat cât de fragilă poate fi menţinerea acestor principii. Dar au demonstrat şi puterea solidarităţii naţionale şi europene şi au subliniat determinarea de a rămâne fideli acestor principii: libertatea de expresie, libertatea religioasă, respectarea egalităţii între toţi membrii societăţii. Franţa a făcut faţă admirabil acestei terori şi a ieşit în cele din urmă mai puternică. România este mândră de a fi fost în măsură să-şi demonstreze sprijinul în aceste vremuri dificile, la fel ca întotdeauna între prieteni adevăraţi", menţionează preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că există "o lungă şi bogată tradiţie de parteneriat şi prietenie" între România şi Franţa. "Acest lucru mă îndreptăţeşte să cred că avem în faţă un drum lung, un viitor în care vom fi împreună, vom împărtăşi experienţe şi vom face faţă provocărilor. Dar prietenii buni ştiu că există un timp pentru a lucra şi un timp pentru a sărbători împreună. Astăzi marcăm o mare sărbătoare - La mulţi ani Franţei de Ziua Naţională şi trăiască prietenia franco-română!", se mai arată în mesajul preşedintelui.

Recepţia cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei organizată de Ambasada acestei ţări la Bucureşti a avut loc, marţi după-amiază, la eveniment fiind prezenţi şi premierul Victor Ponta, copreşedintele PNL Vasile Blaga, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, senatorul Mircea Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici