Video Iohannis cere Guvernului să corecteze „anomalia” care este Secţia specială de investigare a magistraţilor şi îl acuză că a adus prejudicii României, după rapoartele GRECO: „Un nou cartonaş roşu”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Executivul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu din partea forurilor europene, legat de justiţie, prin rapoartele GRECO, şi acuză Guvernul că, în ciuda recomandărilor, continuă să emită ordonanţe în domenii importante

1068 afișări

"Guvernul PSD ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la mecanismul anticoruptie al Consiliului Europei. Concluziile celor două raporarte GRECO, adoptate în 21 iunie şi publicate ieri cu o întârziere semnificativă de căre Guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduce de PSD ALDE prin modificarea legilor justiţiei. Mesajul transmis de cetăţeni în urma votului dat la referendum se regăseşte pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese, România continuă să se afle în atenţia organinismelor europene", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele spune că sunt multe probleme departe de a fi rezolvate, inclusiv numirile în parchete.

"Consultările publice continuă să fie practici ignorate, constanta în activitatea guvernului este adoptarea de OUG în domenii importante. Asta constată GRECO. Aspecte precum cele care ţin de pensionarea magistratilor, existenţa sectiei speciale, posibilitatea infirmării documentelor de şefii ierarhici superiori, sunt chestiuni departe de a fi rezovate. Acţiunile autorităţilor sunt în deplină contradicţie cu recomandările organismului european. Procedura de numire în parchete presupune un proces netransparent în care CSM are un rol pur decorativ, Guvernarea PSD ALDE are mult alte restanţe", a mai spus Iohannis.

Iohannis, despre Secţie: Guvernul să vină cu o iniţiativă legislativă pentru a corecta anomalia

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o iniţiativă legislativă pentru a corecta "anomalia" care este Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum şi alte neregularităţi din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

"Toată lumea a înţeles foarte bine că această secţie e o anomalie. Guvernul să vină urgent cu o iniţiativă legislativă care corectează această anomalie. Sigur, dezbaterea e în Parlament, dar iniţiativa trebuie elaborată în Guvern", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a solicitat astfel Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru "reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu statul de drept, cu voinţa populară şi în acord cu organismele europene".

Acestui demers trebuie să i se alieze şi CSM cu asumarea de garant al justiţiei", a completat Iohannis.

Ministerul Justiţiei a publicat, marţi, cele două rapoarte GRECO la adresa României.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici