Klaus Iohannis, despre vaccinarea populaţiei în primăvară: Vom primi peste 10 milioane de doze de vaccin / Nu luăm în calcul amânarea alegerilor

  • Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranşă, ia primii care vor fi vaccinaţi vor fi lucrătorii din sănătate şi persoanele aflate în situaţie de risc.
  • Întreaga populaţie se va putea imuniza în primăvară.
  • Preşedintele a spus, într-o conferinţă de presă, că situaţia infectărilor cu SARS-CoV-2 este tot mai îngrijorătoare.
  • Iohannis: Administraţia SUA, indiferent de coloratura politică, a susţinut relaţia cu România.
  • Klaus Iohannis: Nu luăm în calcul amânarea alegerilor.
  • Iohannis: Nu avem acum motive să impunem stare de urgenţă.
3327 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, despre vaccinarea populaţiei în primăvară: Vom primi peste 10 milioane de doze de vaccin / Nu luăm în calcul amânarea alegerilor

Iohannis conferinţă de presă după şedinţă pe tema COVID-19 de la Cotroceni

Principalele declaraţii susţinute de Klaus Iohannis:

  • România se confruntă cu cifre îngrijorătoare. În acest context ne punem cu toţii mari speranţe într-un vaccin sigur şi eficient.
  • Eforturile continuă.... Atunci când acestea vor fi disponibile urmând ca ţării noastre să-i revină peste 10.000 milioane de doze. Vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat. Pentru România, ne dorim să ajungă în primul trimiestru al anului viitor. 
  • Primii care vor fi vaccinaţi vor fi toţi lucrătorii din sistemul medical şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară.
  • Noul vaccin are nevoie de condiţii speciale şi depozitare. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare şi medicii de familie să fie bine instruiţi. Trebuie să se pregătească un plan pentru stocurile de materiale. Am discutat rapoarte de logistică şi supraveghere activă pe procesul de vaccinare.
  • Ne mai despart câteva ore pentru a afla rezultatele din SUA. Relaţia rămâne una fundamentală, aprofundarea fiind un pilon de bază al politicii externe. Indiferent de coloratura politică, a susţinut România. Mă voi implica în continuare iî mod direct pentr parteneriatul cu SUA. 

Klaus Iohannis: Vom primi peste 10 milioane de doze de vaccin. Vaccinarea întregii populaţii, în primăvară

„Populaţia este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului. În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur şi eficient iar eforturile făcute la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin”, a spus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, România va primi 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

„România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 atunci când acestea vor fi disponibile urmând ca ţării noastre să îi revin o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţii, totuşi, destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat. Pentru România, ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă sunt cel mai favorabil scenariu în primul trimestru al anului viitor”, a spus preşedintele.

Acesta a subliniat că în bază convenţiilor făcute în Uniunea Europeană, toate statele europene vor primi în acelaşi timp aceste traşe de vaccin.

„În momentul în care vaccinul va fi disponibil şi va fi livrată prima tranşă toate statele europene vor primi cota corespunzătoare din prima tranşă, la fel din a doua tranşă şi aşa mai departe”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că primii care vor fi vaccinaţi sunt lucrătorii din sănătate.

„Primii care vor fi vaccinaţi, în mod natural, vor fi toţi lucrătorii din sistemul medical, dar şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populaţiei va începe cel mai devreme - asta trebuie să fie foarte clar - cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm, totodată, că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficienţă şi siguranţă şi se respectă toate reglementările internaţionale”, a mai spus Iohannis.

Iohannis: Administraţia SUA, indiferent de coloratura politică, a susţinut relaţia cu România

Administraţia Statelor Unite, indiferent coloratură politică, a susţinut permanent dezvoltarea relaţiilor cu România pe toate palierele, spune preşedintele Klaus Iohannis, care subliniază că se va implica în mod direct pentru consolidarea şi extinderea parteneriatului strategic cu SUA.

„Ne mai despart câteva ore de aflarea primelor rezultate ale alegerilor pentru preşedintele Statelor Unite ale Americii, moment de referinţă în plan geopolitic. Din perspectiva României, relaţia cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală, aprofundarea şi extinderea parteneriatului strategic fiind un pilon de baza al politicii noastre externe, dar şi de securitate. Totodată, administraţia Statelor Unite, indiferent coloratură politică, a susţinut permanent dezvoltarea relaţiilor cu România pe toate palierele. Cu precădere în ultimii ani am înregistrat progrese notabile şi evoluţii concrete pe multiple dimensiuni ale parteneriatului nostru comun, iar cu ocazia vizitei pe care la Washington, în 2019, aceste dimensiuni au fost extinse şi îmbogăţite cu noi domenii precum securitatea reţelelor 5G şi domeniul nuclear-civil”, afirmă Klaus Iohannis.

El dă ca exemplu, în privinţa cooperării politico-militare şi de securitate, creşterea semnificativă a nivelul de conştientizare a importanţei strategice a Mării Negre, atât în Statele Unite, cât şi la nivelul NATO.

„Am dezvoltat o viziune comună România Statele Unite cu privire la acest spaţiu. Au fost puse astfel bazele pentru creşterea în continuare a prezenţei militare americane în România ca o garanţie de securitate faţă provocărilor complexe din regiune. La capitolul cooperare economică şi în domeniul energiei au fost înregistrate progrese semnificative ce priveşte cooperarea în domeniul nuclear civil. După cum ştiţi, a fost parafat chiar luna trecută un acord care vizează dezvoltarea de proiecte concrete la centrala de la Cernavodă. În ceea ce priveşte continuarea activă a demersurilor de aderare a României la programul VisaWaiver, partea americană a dat asigurări că acordă o atenţie deosebită obţinerii de progrese concrete în acest domeniu. Toate aceste rezultate vorbesc de la sine despre soliditatea relaţiei România - Statele Unite ale Americii, iar eu mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, a conchis şeful statului.

Klaus Iohannis: Nu luăm în calcul amânarea alegerilor

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că autorităţile nu iau în calcul amânarea alegerilor parlamentare din decembrie. Şeful statului a spus că se bazează pe recomandările experţilor şi a oferit exemplul Statelor Unite ale Americii care organizează alegeri prezidenţiale.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în momentul de faţă, autorităţile de la Bucureşti nu iau în calcul amânarea alegerilor parlamentare din luna decembrie. Iohannis a spus că decizia se bazează pe evaluările experţilor care nu recomandă amânarea alegerilor.

Şeful statului a dat exemplul SUA unde se organizează alegeri prezidenţiale chiar în această perioadă. El a mai spus că analizele experţilor nu pornesc de la numărul persoanelor infectate, ci de la evoluţia epidemiei.

„În momentul acesta nu luăm în calcul amânarea alegerilor, experţii nu cred că se impune. Să vedem ce se întâmplă în lume, în SUA au loc alegeri, o ţara mult mai greu lovită de pandemie. Nu putem să ne legăm de un număr, ci de evoluţie”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Marţi în România au fost raportate 7.733 de persoane infectate cu virusul SARS CoV-2, cele mai multe de la debutul epidemiei.

Iohannis explică de ce testarea de masă nu este recomandată

Întrebat dacă în România se ia în calcul un scenariu care presupune testarea în masă, aşa cum face Slovacia, preşedintele a explicat de ce rezultatele acesteia ar putea deveni irelevante.

„Slovacia este singura ţară care şi-a propus un astfel de demers, premierul slovac ne-a informat. Experţii nu sunt convinşi că o testare în masă aduce un rezultat palpabil. Dintr-un motiv foarte simplu: noi doi dacă ne testăm acum şi rezultatul este negativ, oricare dintre noi dacă nu are mare grijă este posibil să ia boala mâine şi atunci rezultatul testului a devenit irelevant”, a afirmat Klau Iohannis.

Acesta spune că autorităţile aşteaptă să vadă rezultatele din Slovacia şi concluziile care pot fi trase.

„OMS nu recomandă testarea în masă, ci recomandă testarea în baza unor anchete epidemiologice, aşa cum se întâmpla la noi. Dar aşteptăm să vedem ce aduce această testare în masă din Slovacia şi dacă pot fi trase concluzii de acolo, atunci putem să ne facem o gândire”, a mai spus preşedintele.

Iohannis: Nu avem acum motive să impunem stare de urgenţă

„Depinde ce înţelegem printr-un lockdown. Nu avem acum motive să impunem stare de urgenţă şi evident în acelaşi timp avem toate motivele să introducem restricţii ca să domolim extinderea pandemie”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că măsurile pe care autorităţile le iau sunt recomandate de experţi pentru „a ţine răspândirea pandemiei sub control”.

Şeful statului a fost întrebat dacă se impune un lockdown temporar înainte ca vaccinul anti-COVID-19 să fie administrat românilor.

De asemenea, referitor la petrecerilor organizate în perioadă de pandemier, Iohannis apreciază: „E foarte clar că restricţii sunt şi vor fi necesare. Din păcate nu toată lumea înţelege. Iar acolo unde nu există înţelegere, măsura de restricţie trebuie impusă. Punct şi gata”.

Iohannis explică de ce l-a invitat pe Rafila la Cotroceni: Pandemia nu are culoare politică

Întrebat dacă prin invitaţia profesorului Alexandru Rafila la Platul Cotroceni, la discuţii cu specialiştii, în contextul pandemiei de COVID-19, Klaus Iohannis a spus că l-a invitat pe „reprezentantul nostru la OMS”, nu pe „candidatul la alegerile parlamentre”.

„Pandemia nu are culoare politică şi este, pe de altă parte, cunoscut faptul că doctorul Rafila (Alexandru Rafila – n.r.) este reprezentantul nostru la OMS şi în acea calitate a fost invitat, nu în calitate de candidat la alegerile parlamentare”, a spus Iohannis.

În privinţa colaborării cu PSD, preşedintele a spus că „este greu de imaginat”.

„Colaborarea este în această fază destul de greu de imaginat, în condiţiile în care Partidul Naţional Liberal este la guvernare şi împreună cu mine ne străduim, luăm măsurile care se impun, facem achiziţiile, facem testările, pregătim vaccinarea şi aşa mai departe, iar PSD-ul şade pe o majoritate parlamentară care tot timpul a încercat să tragă frâna de mână şi să arate că au soluţii. Doar că nu au”, a mai spus Iohannis.

Alexandru Rafila deschide lista PSD pentru Camera Deputaţilor în Bucureşti, pentru alegerile parlamentare care sunt programate pentru data de 6 decembrie.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

„Preşedintele Klaus Iohannis, a avut marţi, ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii; general dr. Ionel Paul Oprea, secretar de stat - Ministerul Sănătăţii; Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii; dr. Andreea Moldovan, director medical, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov; dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici