Iohannis: Consolidarea prezenţei NATO în România, obiectiv de apărare în 2016

Principala miză în 2016, din perspectiva apărării, este extinderea demersurilor începute anul trecut, la nivelul strategiei de apărare şi al întăririi parteneriatelor cu aliaţii, în special cel cu SUA, precum şi consolidarea prezenţei NATO în România, a declarat joi Klaus Iohannis.

650 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Consolidarea prezenţei NATO în România, obiectiv de apărare în 2016

Iohannis: Consolidarea prezenţei NATO în România, obiectiv de apărare în 2016 (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la bilanţul MApN, că unul dintre obiectivele importante ale acestui an este consolidarea prezenţiei NATO în România, achiziţionarea de echipamente şi respectarea angajamentelor asumate faţă de partenerii externi. Şeful statului a mai spus că România va trebui să se adapteze continuu la o realitate complexă, precizând că autorităţile de la Bucureşti au confirmat anul trecut hotărârea de a fi un furnizor de securitate în zonă.

"Va trebui să ne adaptăm continuu la o realitate complexă şi dinamică. Pentru aceasta vom avea nevoie de cunoaştere şi anticipare, de instituţii eficiente şi de colaborare – atât interinstituţională în plan intern, cât şi multinaţională, cu aliaţii şi partenerii. Realitatea în care trăim ne arată permanent importanţa unor alianţe şi parteneriate strategice solide în materie de securitate şi apărare.Am toată convingerea că anul acesta Ministerul Apărării Naţionale îşi va urmări şi îndeplini priorităţile strategice legate de consolidarea prezenţei NATO în România, de alinierea structurii de forţe şi a managementului resurselor umane la standardele aliate, de achiziţionarea de echipamente critice pentru mai buna înzestrare a forţelor şi respectarea angajamentelor asumate prin Ţintele de Capabilităţi la nivel aliat, dar şi de creşterea calităţii vieţii personalului Armatei Române", a declarat Iohannis.

El a mai spus că unul dintre evenimentele importante ale anului este summit-ul NATO care va avea loc la Varşovia , precizând că România va trebui să meargă cu un mandat puternic privind întărirea prezenţei alianţei în zonă. "Ca preşedinte, intenţia mea este ca împreună cu toate instituţiile responsabile, în special Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Externe, să generăm un mandat puternic şi ambiţios pentru România în cadrul acestui Summit, pe măsura calităţii sale de aliat responsabil şi credibil. România susţine întărirea rolului Alianţei Nord Atlantice în domeniul apărării colective şi acordarea unei atenţii sporite atât provocărilor de pe flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât şi celor de pe flancul sudic", a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a amintit că, anul trecut, s-a ajuns la un acord privind finanţarea armatei, până în 2017, cu 2% din PIB şi a fost adoptată o nouă strategie de apărare şi o nouă lege privind planificarea apărării.

"Cred că acţiunile noastre în materie de securitate naţională şi apărare, dar şi demersurile în plan intern trebuie să aibă în vedere construcţia României puternice în Europa şi în lume. Indiferent câte provocări avem de înfruntat şi câte evenimente au loc în plan intern sau extern, acesta trebuie să rămână reperul nostru permanent", a declarat preşedintele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici