Iohannis: Construcţia bugetului Apărării pentru 2016 va fi un test al patriotismului pentru partide - FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia că bugetul Apărării pentru anul 2016 va fi ”un test al patriotismului pentru partidele politice”, pentru că toate au semnat, la începutul anului, Acordul privind creşterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017, transmite corespondentul MEDIAFAX.

639 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Construcţia bugetului Apărării pentru 2016 va fi un test al patriotismului pentru partide - FOTO

Iohannis: Construcţia bugetului Apărării pentru 2016 va fi un test al patriotismului pentru partide (Imagine: Marian Buga/Mediafax Foto)

Prezent la Arad, unde a participat la două ceremonii prilejuite de Ziua Armatei, şeful statului a ţinut un discurs în faţa Monumentului Ostaşului Român din Piaţa ”Avram Iancu”, arătând că în contextul de securitate schimbat, ”cu evoluţii imprevizibile şi riscuri”, tema securităţii naţionale ”este una actuală şi de interes pentru publicul larg mai mult decât oricând”.

”România trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere. Avem această responsabilitate în primul rând în raport cu cetăţenii noştri, dar şi în calitate de stat membru NATO”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a amintit că urmează construcţia bugetului pentru anul 2016, iar ”dintr-un anumit punct de vedere, acesta va fi un test al patriotismului pentru partidele politice, care au semnat toate, la începutul anului, Acordul privind creşterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017”.

”Ar fi o dovadă de respect faţă de un angajament public, faţă de obligaţiile asumate ca stat membru NATO, faţă de Armată şi faţă de cetăţeni, prin preocuparea pentru securitate naţională şi înţelegerea cerinţelor pe care le impune actualul context internaţional”, a spus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că ”orice alocare de resurse suplimentare va trebui să fie dublată de un proces inovator, riguros şi coerent de planificare şi de o prioritizare adecvată a programelor de înzestrare”.

Iohannis a mai spus că românii privesc astăzi NATO ”ca pe un reper de stabilitate şi ca pe o garanţie de securitate”, iar la începutul lunii noiembrie ţara noastră va găzdui o reuniune a şefilor statelor membre NATO din Flancul Estic.

”Acest eveniment (reuniunea şefilor statelor membre NATO din Flancul Estic - n.r.) reafirmă angajamentul nostru pentru cooperarea în regiune şi pentru contribuţia activă a României la securitatea colectivă în cadrul Alianţei”, a precizat şeful statului.

Vizita lui Iohannis în judeţul Arad a început la Monumentul Eroilor de la Păuliş, unde au fost prezente câteva sute de persoane, iar la finalul manifestării preşedintele s-a fotografiat cu grupuri de copii din zonă.

Ulterior, şeful statului s-a deplasat în municipiul Arad, unde peste 2.000 de persoane participau la ceremonia militară de la Monumentul Ostaşului Român, aflat în Piaţa ”Avram Iancu”. Aici au participat şi militari americani, iar manifestările au început prin intonarea imnurilor SUA şi României.

”Mă bucur că celebrăm Ziua Armatei României alături de partenerii noştri americani, care se află aici pentru un exerciţiu militar comun. Parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii are o expresie practică, pe care dorim să o consolidăm şi să o extindem pe latura sa militară, dar şi pe celelalte dimensiuni”, a spus Iohannis în discursul său.

Şeful statului şi alţi oficiali au depus coroane de flori la baza monumentului şi au participat la o paradă militară, după care preşedintele Klaus Iohannis a plecat, acesta urmând să participe, tot duminică, la reuniunea pe tema migraţiei care va avea loc la Bruxelles şi la care vor lua parte zece şefi de stat sau de guvern.

Manifestările din Arad dedicate Zilei Armatei Române au mai cuprins un concert de fanfară al Regimentului 2 Cavalerie din USA şi Muzicii Militare a Brigăzii 18 Infanterie ”Banat“. De asemenea, militarii americani şi români au expus în centrul oraşului echipamente de luptă.

Luni, Regimentului 2 Cavalerie din SUA va participa, în zona localităţilor arădene Mândruloc şi Frumuşeni, la exerciţiul ”Dragoon Crossing RO 15”, desfăşurat de Brigada 18 Infanterie ”Banat“ şi Brigada 10 Geniu ”Dunărea de Jos“.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici