Iohannis convoacă şedinţă CSAT pentru tensiunile din estul Ucrainei: „Situaţia este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre”

Preşedintele Klaus Iohannis va convoca săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei: „Îi asigur pe români că noi suntem pe fază”.

11386 afișări
Imaginea articolului Iohannis convoacă şedinţă CSAT pentru tensiunile din estul Ucrainei: „Situaţia este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre”

Iohannis convoacă şedinţă CSAT/ FOTO: Corvetă a Rusiei cu rachete ghidate Graivoron, în portul Sevastopol/ Crimeea, ianuarie 2021 (Profimedia)

„Situaţia este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte multă atenţie aceste lucruri. Să nu-şi imagineze cineva că noi stăm să aşteptăm informaţii de la alţii. Nu, noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă”, spune Klaus Iohannis.

Şeful statului precizează că a avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, dar şi cu alţi conducători de servicii specializate.

„Cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo. Ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijoraţi, însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic. Acest lucru îl facem. Voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, conchide Iohannis.

Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de suplimentarea efectivelor militare şi de activităţi destabilizatoare în zona Mării Negre, în contextul tensiunilor din sud-estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Ucraina a cerut Alianţei Nord-Atlantice să acţioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia, acuzată că a suplimentat efectivele militare în regiunea Crimeea, anexată în 2014, şi în apropierea frontierelor Ucrainei.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat, luni, că Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării susţine că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să mobilizeze 40.000 de militari în apropierea frontierelor Rusiei, inclusiv în Marea Neagră şi în zona Mării Baltice.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a vorbit, săptămâna trecută, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, reiterând angajamentul de a susţine suveranitatea Ucrainei. Joseph Biden a pledat pentru dialog strategic cu Rusia pentru controlul armamentului, propunând organizarea unui summit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iohannis,
csat,
ucraina

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici