Iohannis, convorbire cu premierul israelian Netanyahu. Unul dintre subiecte, mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

Klaus Iohannis a avut, vineri, o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la iniţiativa acestuia din urmă, despre evoluţiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunării Generale a ONU, a proiectului de rezoluţie pe tema statutului Ierusalimului.

1853 afișări
Imaginea articolului Iohannis, convorbire cu premierul israelian Netanyahu. Unul dintre subiecte, mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

Iohannis, convorbire cu premierul israelian Netanyahu. Unul dintre subiecte, mutarea Ambasadei României

Potrivit unui comunicat de presă, premierul israelian a adresat mulţumiri pentru votul de „abţinere” al României cu ocazia adoptării Rezoluţiei Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului şi a apreciat relaţia apropiată de prietenie dintre cele două state şi popoare, bazată pe interese comune.

În ceea ce priveşte evoluţiile recente pe tema statutului Ierusalimului, Iohannis a reiterat elementele principale ale poziţiei României, exprimate cu prilejul votului şi al „explicaţiei de vot” prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluţiei Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezoluţia recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu.

Administraţia Prezidenţială precizează că, potrivit acestei poziţii, aprobate de Preşedintele României anterior votului, pe baza propunerii argumentate, în scris, a Ministerului român al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părţi. România a subliniat, în cadrul explicaţiei de vot, şi necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor. De asemenea, s-a arătat cu acel prilej că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie. Totodată, în poziţia exprimată cu prilejul explicaţiei de vot, România a făcut apel la calm, a încurajat părţile să reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace şi a arătat că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaţionale pentru relansarea acestuia, context în care momentul promovării Rezoluţiei adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticenţă de către ţara noastră, ceea ce a şi motivat decizia de vot „abţinere”.

„În consecinţă, o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menţionaţi, cu luarea în considerare a evoluţiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului”, se arată în comunicat.

La rândul său, Iohannis a evidenţiat simbolismul aniversării, în acest an, a şapte decenii de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre cele două state, care coincide cu împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Statului Israel şi cu celebrarea Centenarului României Moderne.

Cei doi înalţi demnitari au discutat, totodată, despre situaţia actuală din Iran, şeful statului exprimând regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în urma recentelor proteste şi speranţa că violenţele vor înceta, iar libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire paşnică vor fi respectate.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în 21 decembrie, în legătură cu rezoluţia pe tema statutului Ierusalimului că România a exprimat vot de „abţinere” în cadrul Adunării Generale ONU fiind necesară prudenţa şi relansarea dialogului în cadrul procesului de pace.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici