Iohannis despre informaţia privind vânzarea participaţiei Exxon la Marea Neagră: Nu este reală

Klaus Iohannis consideră că informaţia privind vânzarea participaţiei Exxon din Marea Neagră nu este reală. Şeful statului a afirmat că România "va avea un cuvânt greu de spus", iar inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problemă pentru statul român.

111 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre informaţia privind vânzarea participaţiei Exxon la Marea Neagră: Nu este reală

Iohannis despre informaţia privind vânzarea participaţiei Exxon la Marea Neagră: Nu este reală

„Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problemă pentru România, fiindcă noi nu ne aprovizionăm pe această filieră. Şi oricum aprovizionarea României nu este o problemă, este o chestiune rezolvată şi care funcţionează foarte bine. Pe de altă parte, sigur, vânzarea participaţiei Exxon la Marea Neagră este o chestiune care ne preocupă. Însă, după opinia mea, această informaţie, ca să zic aşa, care circulă în ultimele zile nu este una reală. Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacţie. Oricum, aici este vorba de o tranzacţie care ne priveşte, evident, şi pe noi, şi România va avea un cuvânt greu de spus aici”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la Palatul Cotroceni.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat companiei americane Exxon, într-o postare pe Facebook, să respecte legislaţia pe care au folosit-o când au intrat în proiectul din Marea Neagră, adica Hotărârea de Guvern pentru transferul de licenţă, precizând că operaţiunile sunt o chestiune de securitate naţională.

Premierul Ludovic Orban a precizat, marţi la Digi 24, că nu există negocieri cu Lukoil, însă compania rus a cerut nişte informaţii cu privire la exploatarea gazelor în Marea Neagră. El a mai spus că asta nu înseamnă că a fost luată o decizie de vânzare către Lukoil, fiind şi alţi investitori interesaţi să cumpere.

„De altfel, există un posibil consorţiu care să cuprindă OMV, Romgaz şi încă o altă companie, care poate să genereze o ofertă care să determine Exxon să ia o decizie care să fie benefică”, a explicat Ludovic Orban.

ExxonMobil plănuieşte să renunţe la toate operaţiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari.

Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere şi gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând şi participaţii în proiecte de pe alte două continente, Asia şi Africa. În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom.

Compania americană a transmis mai multe adrese unor investitori ce ar putea arăta interes pentru achiziţia participaţiei, printre care şi Romgaz. Printre alte companii interesate şi contactate de ExxonMobil pentru Neptun Deep ar fi şi PGNiG, compania de petrol şi gaze controlată de statul polonez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici